IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NINA HAMIDOVIĆ, MEDICINSKA SESTRA IZ BiH: U Njemačkoj radi na odjelu sa pacijentima zaraženim od Korona virusa

Nirmela (Nina) Hamidović je medicinska sestra iz Bosne i Hercegovine zaposlena na Kreisklinik Berchtesgadenu Njemačkoj. Trenutno je na odjelu gdje leže pacijenti oboljeli od Korona virusa i svakodnevno je u kontaktu sa zaraženima.

Prva pacijentica prema Nininim riječima na njihov odjel je došla još početkom marta. Hospitalizirana je zbog kardiovaskularnih problema, međutim kako Nina kaže:

“Već sljedećeg dana imali smo vidljiv znak- kašalj. No moram biti iskrena da su mišljenja podjeljena bila jer je pacijentica već bila hronicni bolesnik. Prenijeli smo to nasim liječnicima,nakon toga je urađen bris i kod nje je potvrđena Korona. Odjel je izoliran. Na izoliranoj strani u smjeni radi samo jedna sestra bez pomoći drugih (ili sa minimalnom pomoći -jer ne želimo da izlažemo cio personal mogućoj zarazi) i sa što je moguće više smanjenim kontaktom. Na sreću imamo dovoljno zaštitne opreme i po mom mišljenju smo sigurni, onoliko koliko je moguće imati sigurnosti u ovom periodu.”

U Njemačkoj su također održavani seminari koji su imali za cilj obučavanje osoblja za ponašanje sa pacijentima, ali i ličnu zaštitu od zaraze, što im prema Nininim riječima daje snagu da se bore.

Ipak i u zemlji čije zdravstvo iz našeg ugla izgleda savršeno ima straha od virusa.

“Ljudi koji ne žele svoju porodicu, prijatelje i našu populaciju dovesti u pitanje se svakako pridržavaju mjera i pokušavaju što manje imati kontakta kako bi ovo sve brže i bolje prođlo,ali naravno ima i izuzetaka.”

Prije odlaska u Njemačku Hamidović je bila dio našeg sistema i radila u našim uslovima, te o svemu kaže:“Svjesna sam činjenica vezanih za zdravstveni sistem u BiH. Također kakvi su heroji zdravstveni radnici i općenito svi radnici koji se izlažu direktnoj zarazi. Ono osnovno što smo već u školi učili trebamo jednostavno dalje implementirati i što je možda najbitnije u ovom periodu-higijeni dati još veći značaj od onoga na što smo navikli.

Moram takodje reci da sam ponosna na moju domovinu jer je u pogledu na mnogo razvijenije zemlje jako brzo reagovala i u okvirima svojih mogucnosti pokusava smanjiti posljedice. Moja majka je u Bosni sama. Putovanje u ovom periodu bez velikog razloga je zaista suludo, te je zbog toga ne mogu posjetiti, ali činjenica da je obavezna upotreba maske, rukavica i postajanje policijskog sata me smiruje i daje nadu da je onoliko koliko je moguće na sigurnom.”

Čitaj još:   ESCOBAR UPOZORAVA DODIKA: “Prijetnje otcjepljenjem vode ka izolaciji i ekonomskom očaju”... (foto)

Također i u klinikama Njemačke dolazi do situacija gdje se na odjelima pojavi Korona virus među pacijentima, a procedura je ista kao i kod nas. Klinike se zatvaraju.

“Pojavom prvih pacijenata zaraženih sa Koronom, naša bolnica je zatvorila odjel Ortopedije i sve naredne operacije koje nisu hitne otkazala kako bi imala dovoljno personala, ali i mjesta za pacijente u bolnici. Posjete su već duži period zabranjene. Ulaskom u bolnicu mjeri se temperatura kod radnika i moramo obaviti kraći razgovor da li imamo nekih promjena u odnosu na prethodne dane ili ukoliko se jednostavno osjećamo drugacije. Svi liječnici nam rado pomažu i zaista mogu reći da smo jedan spreman tim.”

Pored mjera koje su identične onima u Bosni i Hercegovini i u ovoj zemlji broj zaraženih svakodnevno raste, a u bolnicama ostaju samo oni čije se stanje ozbiljno pogorša i koji su životno ugroženi. Pacijenti sa blagim ili nikakvim simptomima ostaju kući u izolaciji.

Čitaj još:   PROGNOZA VREMENA KOJA NE OBEĆAVA: Sunčano vrijeme sa pljuskovima i temperaturom do 22 stepena Celzijusa... (foto)

Njemački zdravstveni radnici vjeruju da mjere koje su donešene će spriječiti širenje virusne infekcije u toj zemlji, a svojim kolegama u BiH poručuju da znaju kakvi heroji rade u našem zdravstvu i da su metodologija liječenja, ali mjere preventive potpuno iste.

pise:  Anisa Mahmutović

izvor: dobarportal.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more