IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Zid ćutanja u Bavarskoj: Na hiljade zdravstvenih radnika zaraženo u Njemačkoj… (foto)

Širom Njemačke zaraženo je na hiljade ljekara, medicinskih sestara i ostalih bolničkog osoblja, otkrio je juče istraživački tim novinara dnevnog lista „Zidojče cajtung“ i dva regionalna javna servisa NDR i VDR…

BERLIN: Svijet, Crna Hronika, Zanimljivosti, vijesti, nedelja… 05. 04. 2020… 15: 31… Zid ćutanja u Bavarskoj: Na hiljade zdravstvenih radnika zaraženo u Njemačkoj… (foto)

Ovom timu novinara su iz Instituta za javno zdravlje „Robert Koh“ potvrdili da je zvanično „2.300 medicinskog osoblja u bolnicama inficirano“ novim koronavirusom, ali da je broj nedetektovanih slučajeva sigurno mnogo veći.

„Mora se pretpostaviti da nisu svi slučajevi zabileženi“, istaknutno je u odgovoru tog instituta, koji predvodi borbu Njemačke protiv epidemije novogo korornavirusa.

Osim toga, oni ističu da je ovde u pitanju samo bolničko osoblje, ali ne i medicinsko osoblje koji radi u ljekarskim ordinacijama, laboratorijama, kao i domovima za stare i nemoćne osobe.

Kako navode, u najmnogoljudnijoj njemačkoj pokrajini Sjevernoj Rajni Vestfaliji inficirano je 322 zdravstvenih radnika a još 1.485 je u samoizolaciji, ali nemaju podatak koliko je među njima ljekara.

S druge strane, u Baden Virtembergu je 566 zaraženih zdravstvenih radnika, što je duplo više nego prošle nedelje.

Istraživački novinari su naišli na svojevrsni zid ćutanja u Bavarskoj u kojoj je pokrajinsko ministarstvo zdravlja naložilo lokalnim zdravstvenim vlastima da ne odgovoraju na te novinarske zahtjeve jer, kako su naveli, „ova anketa nije koordinisana sa njima“.

Međutim, pred novinarima nisu ćutali predstavnici Asocijacije ljekara, koja nije imala podatak o oboljelom bolničkom osoblju, ali je imala podatak da su u bavarskoj 244 ljekarske ordinacije zatvorene od kojih čak trećina zbog manjka zaštitne opreme.

Čitaj još:   BOKSER POMRAČENOG UMA: Sin ratnog zločinca Arkana Izvrijeđao glumıcu Milenu zbog podrške za “Quo Vadis, Aida?”

Bavarska asocijacija ljekara se potom obratila i javnosti zbog „nesumnjivog manjka neophodne zaštitne opreme“, ističući da „ako nova oprema ne dođe danas, teška vremena dolaze za primarnu zdravstvenu zaštitu i negu“ u Bavarskoj.

Upravo nedostatak, a ponekad i štednja na zaštitnoj opremi navodi se kao jedan od razloga za širenje zaraze među bolničkim osobljem širom Njemačke.

Kako je bolnicama sve teže da na tržištu nabave dovoljno zaštitne opreme, pojedine bolnice razmatraju smanje prijem pacijenata.

Ipak, njemački zdravstveni sistem nastoji da izbjegne takozvani italijanski ili španski scenario, ne samo po pitanju zaraze među bolničkim osobljem, već i po pitanju toga da su Italiji i Španiji ljekari u nekim slučajevima morali da biraju koga će da stave na aparat za mehanički potpomognuto disanje, jer nisu imali dovoljno respiratora.

Do prije nekoliko dana govorilo se da Njemačka raspolaže sa 28.000 kreveta na odeljenjima za intenzivnu njegu, kao i 25.000 respiratora, a da je plan da se broj kreveta udvostruči i nabavi još 10.000 respiratora.

Međutim, prvi čovjek Njemačke bolničke federacije Gerald Gras rekao je za dnevni list „Rajnišen post“ da je broj kreveta već podignut na 40.000, a da je tri četvrtine njih (30.000) opremljeno respiratorima.

Zasad je oko polovine tih kreveta prazno. Prema poslednjim informacijama, oko 2.000 oboljelih od Covid- 19 je na intenzivnoj njezi, a na to treba dodati i više od 100 pacijenata sa teškom kliničkom slikom, koje je Njemačka dovezla vojnim avionima iz Italije i Francuske…

Čitaj još:   PROGNOZE OBAVEŠTAJACA IZ SAD: Rat na BALKANU do kraja 2019...

izvor Zidojče cajtung

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more