IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

STRAŠNO: Vuhan više nije žarište korone, ali u Kini sada imaju jedan, MNOGO VEĆI problem… (foto)

Korona virus se i dalje širi po Kini, ali ovog puta žarište nije Vuhan, već – inostranstvo…

VUHAN (Kina): Svijet, Crna Hronika, Zanimljivosti, vijesti, utorak… 07. 04. 2020… 00: 21… STRAŠNO: Vuhan više nije žarište korone, ali u Kini sada imaju jedan, MNOGO VEĆI problem… (foto)

Zato što su granice Kine sada zatvorene za strane državljane, a Kinezi koji se vraćaju kući upućuju se u karantin i na testiranje. Iako ne bukti kao ranije, epidemija još traje, ali stručnjaci tvrde da neće biti drugog talasa.

Širenje epidemije korona virusa u Kini je suzbijeno, ali nije u potpunosti završeno. Novih domaćih slučajeva zaraze je vrlo malo, najviše pet dnevno, ali ona sada ne dolazi iznutra, već iz inostranstva.

Zato je Kina u martu počela da evidentira slučajeve iz inostranstva – za sada ih je više od 950, a dnevno ih bude do 50. U nedelju je u čitavoj Kini registrovano 30 novih slučajeva korona virusa, od kojih je 25 došlo iz inostranstva.

Iako se novi slučajevi i dalje pojavljuju, vodeći kineski epidemiolog Džung Nanšanu smatra da, uz sve mjuere koje sada sprovodi, Kina neće imati drugi talas korona virusa.

Čitaj još:   KATASTROFA: U Sarajevu testirano više od 1.300 uzoraka, veliki broj zaraženih, preminulo čak... (foto i video)

„U Kini nijednog trenutka nije proglašen kraj epidemije. Kineske zdravstvene vlasti su na konferenciji za medije rekle da je, u osnovi, suzbijeno domaće širenje korona virusa. To znači da je suzbijeno širenje virusa čiji je izvor u Kini. Istovremeno, Kina je nastavila da se bori sa novim izazovom– korona virusom koji imaju ljudu koji dolaze iz inostranstva“, istakao je dopisnika RTS iz Pekinga Nemanja Milutinović.

Da bi se izborila sa slučajevima koji dolaze iz inostranstva, Kina je uvela obavezan dvonedeljni karantin, a potom i obavezno testiranje svih ljudi koji doputuju iz strane države. Najnovija donijeta mjera donjeta je prije oko 10 dana – stranim državljanima je zabranjen ulazak u zemlju (izuzetak su oni sa specijalnim vizama, dobijenim od kineskih ambasada širom svijeta).

Kineske vlasti pokušale su i da smanje pritisak na velike gradove tako što su preusmjerili brojne letove iz Pekinga u manje gradove. Gdje god da slete, kineski državljani moraće da se testiraju i izoluju, za šta im je obezbjeđen smještaj, ali on nije besplatan – hrana i noćenje naplaćuju se 600 juana, odnosno, 9.000 dinara…

Čitaj još:   ČEDA JOVANOVIĆ NA UDARU RATNOG ZLOČINCA ŠEŠELJA ZBOG ODBRANE BiH: "Kao veliki izdajnik srpskog naroda..."

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more