IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Amerikanci otkrili supernosioca: Korona virus širio se na sahranama i na rođendanima…

Sjedinjene Američke Države još su vjerovale da su onemogućile prodor novog korona virusa, stanovnik Čikaga otišao je na sahranu, a tri dana kasnije na proslavu rođendana sa porodicom i rođacima, neznajući da je obolio od virusa Covid- 19…

ČIKAGO: Svijet, Crna Hronika, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak… 09. 04. 2020… 15: 31… Amerikanci otkrili supernosioca: Korona virus širio se na sahranama i na rođendanima…

Na taj način on je pokrenuo lanac prenosa korona virusa koji je zarazio ukupno 15 osoba, od kojih su tri umrle, objavio je u američki Centar za kontrolu i sprečavanje bolesti (CDC).

Ovaj slučaj primer je koliko je presudno pridržavanje preporuka o socijalnom distanciranju i zabranama kretanja, ističe CDC, jer je detaljno utvrđeno kako je samo jedna osoba zarazila tako veliki broj ljudi…

Sve je počelo kad je primarni kliconoša veče prije sahrane bio na večeri sa dvoje prijatelja na kojem se jelo iz zajedničkih porcija naručenih “za ponijeti”, prenosi portal Index.

Tokom večere koja je trajala oko tri sata i sahrane koji je trajao oko dva sata, i na kojem su ljudi od kuće donijeli sopstvena jela, primarni je superprenosilac, po sopstvenim riječima, izražavajući saučešće zagrlio četiri osobe među kojima i dvije sa kojima se veče prije našao na večeri.

Čitaj još:   Osam majmuna dobilo vakcinu, ubrizgali im koronu- ovo im se desilo!

U sledećih dva do šest dana tri su osobe razvile simptome covida-19, među kojima i jedna koja je hospitalizovana i preminula je mjesec dana kasnije. Druge dvije nisu završile u bolnici i oporavile su se.

Tri dana nakon sahrane primarni kliconoša je otišao na rođendansku proslavu na kojoj je bilo devet članova njegove porodice i tokom sledeća tri sata bio je u bliskom kontaktu sa svim zvanicama.

Kod njih sedam su se u roku od tri do sedam dana nakon rođendana pojavili simptomi covida- 19, a dvoje koji su završili u bolnici zbog težine bolesti umrli su.

CDC navodi da ovaj slučaj oslikava koliko je virus zarazan u trenutku dok naučnici tek pokušavaju da shvate načine njegovog prenosa.

Na početku pandemije smatralo se da je SARS-CoV-2 zarazniji od uzročnika gripa, a manje zarazan od virusa koji izaziva boginje, ali sada naučnici više u to nisu sigurni. Sad se vijeruje i da je vrlo veliki postotak zaraženih osoba bez simptoma – između 25 i 50 odsto, što podržava pozive da sve osobe pokriju svoje lice kad izađu iz svoga doma...

izvor index.hr

Čitaj još:   DANAS U RS- u umrle tri osobe pozitivne na koronavirus... (foto)
TURSKA Uvodi tarife i uzvraća udarac SAD…

ZVANIČNA ANKARA uvodi tarife na dvadesetak američkih proizvoda, od automobila Read more

MOSKVA hoće da “namami” Tursku…

Prema riječima, Kej Bejli Hatčinson ruska strana namjerava da "namami" Tursku i druge Read more

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more