IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SRBIJA IDE U KOLEKTIVNI KARANTIN

Nove, drastične mjere na suzbijanju korona virusa počinju počinju danas 17:00 sati, a završavaju u ponedjeljak u 5:00 sati ujutro.

Građani Srbije provest će ovog vikenda 60 sati u karantinu, potvrdila je premijerka Ana Brnabić, objašnjavajući nove restriktivne mjere za suzbijanje korona virusa, koje počinju u petak u 17:00 sati, a završavaju u ponedjeljak u 5:00 sati ujutro, a koje je početlom sedmice najavio predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić. 

Isto pravilo će važiti i za slijedeći vikend, što bi značilo da će za oba Vaskrsa, i katolički, koji je sada u nedjelju, i pravoslavni, koji je slijedeće nedjelje, građani Srbije biti u svojim kućama.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je za beogradske medije izjavila da se Srbija uvođenjem policijskog sata tokom vikenda pokušava izvući iz pete sedmice borbe protiv virusa, nakon što se pokazalo da su vikendi problem, jer se ljudi druže i zanemaruju mjere socijalnog distanciranja.

“Sada je kraj pete nedelje, zdravstveni sistem je na nogama”, rekla je ona i najavila da će još nekoliko bolnica u Srbiji biti pretvoreno u takozvane covid bolnice.

Čitaj još:   KO O ČEMU Premijer Spajić o popisu: Opozicija mu poslala zahtijeve za nove popisivače, datum popisa da bude stvar kompromisa... (foto, video)

Kazala je da stručnjaci preporučuju prekidanje socijalnih kontakata kako bi se onemogućio prenos virusa, ali se nastoji izbjeći 24-satni karantin, a ograničenje za vikend je “korak između”.

Brnabić je kao mogućnost najavila izoliranje gradova koji su žarišta epidemije, poput Beograda, Niša, Novog Pazara, Valjeva i Ćuprije, te preporuku o mogućem zatvaranju velikih preduzeća na sedam ili 14 dana.

Po njenoj procjeni, Srbija se približava “početku kraja” epidemije, ali je to moguće samo uz “željeznu disciplinu” i neke dodatne restriktivne mjere, kako bi peta i šesta sedmica bili vrhunac, a epidemije počela opadati.

izvor: SB

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more