IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ISTANBUL: Turska, poštuje mjeru zabrane kretanja u borbi protiv COVID- 19… (foto)

Tokom vikenda je na snazi zabrana kretanja za sve građane na području 31 grada u Turskoj…

ISTANBUL: Svijet, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, petak… 10. 04. 2020… 12: 21… ISTANBUL: Turska, poštuje mjeru zabrane kretanja u borbi protiv COVID- 19… (foto)

U 31 turskom gradu tokom vikenda je na snazi mjera zabrane kretanja za sve građane izuzev medicinskih radnika i tome slično, zbog čega su ulice, trgovi i parkovi prazni, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo unutrašnjih poslova je donijelo odluku o uvođenju zabrane kretanja, kao jedne od mjera na sprečavanju širenja zaraze novog tipa koronavirusa.

Iako je vikend i proljetni dan koji bi u uobičajenim okolnostima izmamio mnoge šetače i izletnike, građani se u vrijeme pandemije pridržavaju propisanih mjera.

Policijskim satom obuhvaćeni su Adana, Ankara, Antalya, Aydin, Balikesir, Bursa, Denizli, Diyarbakir, Erzurum, Eskisehir, Gaziantep, Hatay, Istanbul, Izmir, Kahramanmaras, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Mugla, Ordu, Sakarya, Samsun, Sanliurfa, Tekirdag, Trabzon, Van i Zonguldak.

Čitaj još:   VULIN KAŽE, SPREMIMO SE ZA NAJGORE: „Snažna Srbija je garant..."

Ministar zdravstva Republike Turske Fahrettin Koca u petak je saopćio kako je u toj zemlji broj smrtnih slučajeva dostigao 1.006, a ukupan broj potvrđenih slučajeva koronavirusa porastao na 47.029. Oporavile su se 2.423 osobe.

Turska je ranije uvela niz mjera na sprečavanju širenja zaraze, od ograničenja u vezi s ulascima stranaca u zemlju, otkazivanja mnogih manifestacija kojima je trebao prisustvovati veliki broj ljudi, zabrane okupljanja duž obala, te zabrane kretanja osobama mlađim od 20 i starijim od 65 godina.

Također, predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan u petak je upozorio kako pored borbe protiv zaraze treba vršiti i pripreme za period koji će uslijediti nakon pandemije, kao i posljedice na globalnu ekonomiju koju će pandemija izazvati.

izvor agencije AA

Erdogan: Dan pred izbore pojasnio novi predsjednički sistem vlasti…

S obzirom da se približavaju izbori u Turskoj, predsjednik Redžep Read more

ANKARA: DANAS Počeli predsjednički i 27. parlamentarni izbori u Turskoj…

RANO DANAS U Turskoj se održavaju prijevremeni predsjednički i parlamentarni Read more