IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MMF UPOZORIO: Hrvatskoj prijeti EKONOMSKA KATASTROFA! (foto)

Pandemija koronavirusa snažno utiče na ekonomske aktivnosti, pokazuju najnovije procjene MMF-a, odražavajući posledice karantina i drugih oštrih mjera kojima vlade širom svijeta nastoje da zauzdaju širenje nepoznatog, visoko zaraznog virusa…

VAŠINGTON: Svijet, Ekonomija, Zanimljivosti, vijesti, utorak… 14. 04. 2020… 15: 21… MMF UPOZORIO: Hrvatskoj prijeti EKONOMSKA KATASTROFA! (foto)

Hrvatska ekonomija smanjiće se u 2020. godini devet odsto, najviše u grupi evropskih ekonomija u nastajanju, pokazuju najnovije procjene Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za svjetsku ekonomiju, objavljene su danas…

Hrvatski bi BDP prema najnovijim MMF-ovim procjenama trebalo bi ove godine da padne devet odsto. Poređenja radi, u prognozama iz jeseni prošle godine, prije izbijanja epidemije, MMF je za Hrvatsku predviđao rast aktivnosti u 2020. za 2,7 odsto.

U idućoj godini trebao bi da usledi oporavak, uz procenjenu stopu rasta od 4,9 odsto. 

Međunarodni zajmodavac je takođe snizio procjenu rasta u 2019. godini za 0,1 postotni bod, na 2,9 odsto.

MMF sada očekuje znatno višu stopu nezaposlenosti u Hrvatskoj u ovoj godini, od 11,5 odsto, nasuprot jesenjoj procjeni od osam odsto. U 2019. je iznosila 7,8 odsto, čime je MMF snizio procjenu iz prošlogodišnjeg oktobra za 1,2 postotna boda. U 2021. trebala bi ponovno da padne, na osam odsto.

Procjena rasta potrošačkih cjena u ovoj godini podignuta je za 0,1 postotni bod, na 1,3 odsto. U 2021. cene bi trebalo da rastu gotovo nepromenjenim tempom, za 1,2 odsto.

MMF takođe Hrvatskoj predviđa manjak na tekućem računu platnog bilansa iskazan udjelom u BDP-u od četiri posto u ovoj godini, dok su u jesenjim prognozama prognozirali višak od jedan posto. Manjak predviđaju i u 2021., od 1,5 odsto.

Čitaj još:   BRAVO za čuvenog reditelja: Napao Đokovića jer je slavio trofej Vimbldona na godišnjicu Srebrenice... (foto, video)

Prošle godine prema MMF-ovim proračunima cijene su porasle 0,8 odsto, čime je jesenja prognoza snižena za 0,2 postotna boda. U 2019. višak je prema najnovijim računima iznosio 2,9 odsto, što je za 1,2 postotna boda više no što su u MMF-u procenili u oktobru prošle godine.

Najnovije MMF-ove procjene pokazuju da bi hrvatska ekonomija ove godine trebalo da padne najsnažnije u grupi evropskih ekonomija u nastajanju, u koju MMF još svrstava Rusiju, Tursku, Poljsku, Rumuniju, Ukrajinu, Mađarsku, Belorusiju, Bugarsku i Srbiju. 

U MMF-u predviđaju da će ekonomija te grupe u proseku ove godine pasti 5,2 odsto, u odnosu na jesenju prognozu o 2,5-postotnom rastu. U 2021. trebao bi da usledi snažan oporavak, uz procenjenu stopu rasta od 4,2 odsto.

Prošle godine ekonomija te grupe zemalja u prosjeku je porasla 2,1 odsto, za 0,3 postotna boda snažnije no što je MMF procenio u oktobru prošle godine.

Izraženiji pad aktivnosti u ovoj godini MMF očekuje u Ukrajini i Belorusiji, od 7,7 i šest odsto. Slijede Rusija, s projektovanim padom od 5,5 odsto, kao i Turska i Rumunija, s padom po stopi od pet odsto.

Za Poljsku predviđaju pad od 4,6 odsto, a za Bugarsku od četiri odsto, a aktivnosti bi najblaže trebalo da se smanje u Mađarskoj i Srbiji, za 3,1 i tri posto.

izvor agencije AP

Čitaj još:   VUČIĆ PRITISNUT UZ ZID, NEMA KUD: Beograd na korak od uvođenja sankcija Rusiji... (foto, video)


NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

Divljaštvo: Ustaška zastava i kalašnjikov na proslavi hrvatskog srebra u Prozoru-Rami

Fudbalska reprezentacija Hrvatske nije uspjela otići do kraja i osvojiti Read more

Hrvati se izvinjavaju Bošnjacima zbog uvreda koje su došle iz Širokog Brijega !!

Mi se izvinjavamo čitavoj Bosni i Hercegovini zbog riječi pojedinaca Read more