IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TAJNA BOLNICE NA SAJMU: Ovo je prava istina o HRANI koju dobijaju pacijenti… (foto)

U najvećem studentskom kompleksu nema više studenata, oni su otišli kući, a ostalo je tek stotinak stranih…

BEOGRAD: Region, Ekonomija, Zanimljivosti, vijesti, Četvrtak… 16. 04. 2020… 12: 51… TAJNA BOLNICE NA SAJMU: Ovo je prava istina o HRANI koju dobijaju pacijenti… (foto)

Studentski centar Beograd priprema i isporučuje hranu pacijentima koji se lIJeče u privremenoj bolnici na Sajmu. Hranu nose i ekspertima koji su u došli iz Kine i zdravstvenim radnicima iz unutrašnjosti koji dežuraju u Kovid bolnicama…

U četiri paviljona, u kojima ima skoro 5.000 kreveta, trebalo je da bude otvorena još jedna privremena bolnica, ali su kineski stručnjaci nakon posJete ipak savJetovali krizni štab da to nije dobra opcija.

“Sagledali su cjelokupnu situaciju i ipak je donjeta odluka da su za takvu namenu adekvatniji prostori u pogledu sportskih hala ili u prostoru kakav je Sajam. Mi za sada nemamo potvrdu da će Studenstki grad biti bolnica za pacijente sa lakšim simptomima, ali smo u svakom slučaju sve svoje objekte stavili na raspolaganje”, rekao je Goran Milić, direktor Ustanove Studentski centar Beograd.

Za sve koji borave na Sajmu, i pacijente i medicinsko osoblje, hrana se priprema u “studenjaku”. Od srijede, ovaj restoran radi u dvije smjene, jer će se za večeru, umjesto lanč- paketa, isporučivati kuhano jelo.

Čitaj još:   JELENA OBUĆINA NA POČETKU Pregleda dana: "Kako da se ne obradujemo Simi, silovatelju sopstvene žene?"... (foto i video)

Već do podneva se pakuju poslednje porcije za ručak, na meniju je bila boranija sa svinjskim mesom, kupus salata i hljeb. Pakuju se u plastične kutije i svaka se zasebno mjeri.

Svaka porcija mora da bude ista – i u gram i u kaloriju, a dnevno sa užinom to iznosi 3.250 kilokalorija. Kada su počeli, isporučivali su 20-30 obroka, a danas privremenoj bolnici na Sajmu, tri puta po 500 kuhanih obroka.

“Naš kapacitet koji smo planirali u inicijalnom dogovoru sa predstavnicima Vojske Srbije je bio takav da, ovakav modalitet isporuke bude do iznosa od 3.000 obroka – po 1.000 doručaka, ručaka i večera. Nadamo se da nećemo doći do tog broja na Sajmu, ali ukoliko budemo došli, menjaćemo modalitet. Možda ćemo uključivati i dodatne smjene kako bismo stigli da odradimo dodatni posao”, dodao je Milić.

Kada se isporuči i poslednja porcija za ručak, kuharice prvo moraju da dezinfikuju radne površine, a onda i preuzmu nove količine povrća i mesa. Iako su do tada radile bez predaha, tek onda kreće trka sa vremenom, pošto treba spremiti večeru, po jelovniku koji je odredila Vojska Srbije i nutricionisti.

Uprkos činjenice da radnici Studentskog centra nijednog trenutka ne dolaze u kontakt sa pacijentima i zdravstvenim osobljem, kada se vrate sa Sajma, obavezno dezinfikuju vozila kojima dostavljaju hranu.

Kapacitet ovog restorana je 5.000 obroka, pa ako zatreba praviće toliko. Za sada se zna da će na Veliki petak hrana biti posna, a na Uskrs, svako će dobiti i ofarbano jaje…

izvor espreso.rs

Čitaj još:   JAKOV Milatović o prosrpskoj stranci u Vladi: Prozapadna orijentacija Crne Gore se neće promijeniti... (foto)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more