IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Korona ubija narko- mafiju: Najveći udar na podzemlje… (foto)

U toku je najveći udar na svjetsku narko- mafiju koji nije zaobišao ni balkasko podzemlje…

LIMA: Svijet, Crna Hronika, Zanimljivosti, vijesti, petak… 17. 04. 2020… 14: 21… Korona ubija narko- mafiju: Najveći udar na podzemlje… (foto)

Pandemija izazvana virusom korona, koja prijeti da uništi ekonomije i najrazvijenijih zemalja, nije zaobišla ni tržište droge…

Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala objavila je istraživanje “Kriminal i zaraza”, koje je pokazalo da je na globalnom nivou izolacija u isto vrijeme zaustavila šverc marihuane, heroina i kokaina.

Prema istraživanju, kao najveći evropski uzgajivač i izvoznik marihuane konsolidovala se Katalonija u Španiji, i to plantažama kojima upravljaju Srbi! Drogu sad vjerovatno skladište čekajući da se tržište ponovo otvori…

– Obično se trava krije u kamionima. Sada su se kontrole na putevima utrostručile, pa je marihuanu iz Katalonije skoro nemoguće prevesti preko granice. Zbog toga je u raznim gradovima cijena za gram daleko veća od uobičajene – navodi se u istraživanju.

Najveći rizik je kokain koji iz Latinske Amerike u Evropu uglavnom i stiže opet preko španskih luka, u kojima ordinira srpska mafija. Isporuke su sada mnogo rizičnije jer brodova ima manje, pa je veća vjerovatnoća da će se naći na skeneru. S druge strane, i sama Kolumbija, koja je najveći proizvođač kokaina na svijetu, zatvorila je granice kako bi spriječila širenje KOVID-19. Sve to je osakatilo svjetsko, ali i srpsko podzemlje, koje ima svoje pipke i sa jedne i sa druge strane okeana.

Čitaj još:   BANJA LUKA Uhapšen zbog napada na kolegu...

– Jedan dio srpskog podzemlja stacionirao se u Španiji, gdje prihvata tovare s drogom i rastura ih dalje uz pomoć crnogorskih klanova, prije svega “škaljaraca” i “kavčana”, koji vrbuju pomorce iz Crne Gore za taj posao.

Glavna luka je Valensija, u kojoj je uhapšen i Luka Bojović, vođa “zemunskog klana”. S druge strane, srpski kriminalci ordiniraju i u Južnoj Americi. Umjesto preko posrednika, napravili su kontakte sa kolumbijskim i peruanskim proizvođačima kokaina i direktno trguju s njima – objašnjava dobro obavešteni izvori…

izvor agencije

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more