IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SENZACIJA: Eksperimentalni lijek počeo da djeluje, pacijenti nakon par dana idu kući… (foto)

Riječ je o pacijentima koji su imali teške simptome i temperaturu, a bili su dio eksperimentalnog liječenja u bolnici u Čikagu…

ČIKAGO: Svijet, Recepti, Zanimljivosti, vijesti, petak… 17. 04. 2020… 10: 21… SENZACIJA: Eksperimentalni lijek počeo da djeluje, pacijenti nakon par dana idu kući… (foto)

Pacijenti koji su dobili eksperimentalni lijek “Remdesivir” oporavili su se jako brzo od koronavirusa, a neki su pušteni iz bolnice nakon par dana, objavio je portal STAT News, a prenio CNN.

Riječ je o pacijentima koji su imali teške simptome i temperaturu, a bili su dio eksperimentalnog liječenja u bolnici univerziteta u Čikaagu.

“Izgubili smo samo dva pacijenta, a velika većina je puštena kući”, izjavila je Kathleen Mullane, specijalistica koja vodi pokusno liječenje koronavirusa.

Čikaški univerzitet saopštio je da će rezultate eksperimenta objaviti tek nakon što period takvog liječenja ne završi i nije imalo dodatnih komentara.

U svijetu još ne postoji odobrena terapija liječenja Covida-19, ali američki nacionalni institut za zdravstvo pokreće pokusne terapije s nekoliko lijekova od kojih je jedan i spomenuti Remdesivir. Isti lijek testitran je u liječenju ebole, ali nije bio uspješan. No, testiranja na životinjama pokazala su da bi mogao biti koristan u liječenju Covida-19, SARS-a i MERS-a.

Čitaj još:   ZAGREB: Eksplozija na tržnici, policija ne zna šta je

“Većina naših pacijenata ozdravi za u prosjeku šest dana što nam govori da terapija može trajati manje od deset dana”, rekla je Mullane.

Problem u eksperimentalnom liječenju je što ne postoji kontrolna grupa, odnosno za sad se njihove rezultate nema ni sa čime usporediti i ne može se još utvrditi jesu li pacijenti zaista ozdravili od tog lijeka.

Gilead Sciences, američka firma koje je izumila lijek, sponzorira njegovo testiranje na 2400 pacijenata u 152 lokacije širom svijeta među kojima je i 1.600 pacijenata sa simptomima srednje jačine. Iz iste firme su poručili da rezultate testiranja očekuju do kraja mjeseca.

“Razumijemo koliko je lijek za Covid-19 hitan i svjesni smo da Remidesivir pokazuje dobre rezultate. No, još je premalo podataka kako bismo mogli donositi bilo kakve zaključke. Trenutačni podaci nisu dovoljni da bi se ovaj lijek proglasio terapijom za Covid-19”, stoji u saopćenju Gilead Sciencesa koji je dobio CNN...

izvor agencije

Čitaj još:   BOL I PATNJA: 25.000 ljudi na komemoraciji terorističkog napada na Novom Zelandu...
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more