IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

JEZIVO: Spisak životinja iz zoo vrta koje će morati da zakolju zbog korone… (foto)

Direktorka jednog zoološkog vrta kaže da će možda morati da zakolju neke životinje kako bi nahranili druge…

NOJMINSTER: Svijet, Crna Hronika, Zanimljivosti, vijesti, subota… 18. 04. 2020… 00: 01…  JEZIVO: Spisak životinja iz zoo vrta koje će morati da zakolju zbog korone… (foto)

Direktorka jednog zoološkog vrta u Njemačkoj kaže da će možda morati da zakolju neke životinje kako bi nahranili druge. Širom zemlje su zoo- vrtovi u teškim finansijskim nedaćama otkako nema posjetilaca.

To je bila izjava od koje se koža ježi. Verena Kaspari, direktorka zoološkog vrta u Nojminsteru, u prisustvu novinara agencije DPA naglas je razmišljala o tome šta bi se moglo dogoditi ako se kriza sa koronom zaoštri.

Ukoliko, a to je stvarno najgora moguća opcija, ukoliko ne budem više imala novca za hranu životinja ili ako moj dobavljač hrane zbog restrikcija ne bude mogao da isporučuje – onda bih klala neke životinje, kako bih nahranila druge – rekla je Kaspari. Čak je već sastavljena i lista životinja koje bi prve otišle pod nož.

Životinjski park Nojminster na sjeveru Njemačke je trenutno zatvoren, kao i svi drugi zoološki vrtovi. I to već sedmicama. To znači da nema posetilaca, pa ni glavnog izvora prihoda.Troškovi: 50.000 eura dnevno

Dok mnoga preduzeća mogu u kriznim periodima da smanje troškove, zoološkim vrtovima to jedva da je moguće. Jer životinje moraju da jedu, da imaju medicinsku njegu i žive u čistim prostorima – svejedno da li ima posetilaca.

Čitaj još:   ZIMA PA ZIMA I NEMA NA VIDIKU PROLJEĆA: Vrijeme koje se očekuje u narednih nekoliko dana... (foto)

– Zoološki vrt u Kelnu ima troškove od 50.000 eura dnevno – kaže Folker Homes iz Udruženja zooloških vrtova. Tom udruženju pripada 56 vrtova u Njemačkoj s ukupno oko 35 miliona posetilaca godišnje.

Primjer iz Minhena- tamošnji životinjski park Helabrun je već ima manjak od dva miliona eura. Pri tom hrana i nije najveći problem.

– Troškovi osoblja iznose oko 50 odsto svih troškova naših zooloških vrtova – kaže Homes.Drugi nemaju plan za klanje

Zoološki vrt u Nojminsteru s nešto manje od 200.000 posjetilaca godišnje spada među manje vrtove. Subvencije grada ili države ne dobija i trenutno preživljava samo zahvaljujući donacijama. Otuda i drastične riječi direktorke.

– Kod nas nema šanse da se životinje ubijaju iz ekonomskih razloga – nama je dobrobit životinja na prvom mjestu”, kaže Markus Kehling iz safari-parka Štukenbrok. Slično je i u životinjskom parku Hodenhagen kod Hanovera: “Mi nemamo nikakav popis životinja koje bi trebalo iz ekonomskih razloga dati drugima za hranu – kaže portparolka.

– Možda bi zoološki vrtovi uskoro mogli barem djelimično da se otvore uz neka ograničenja –  predlaže Homes. Pri tom bi se mogao odrediti maksimalan broj posjetilaca kako bi se držalo odstojanje, a restorani u okviru vrtova ostali bi zatvoreni.

Kako ne bi bili zaboravljeni od političara, Udruženje zooloških vrtova se obratilo direktno kancelarki Angeli Merkel. Traže hitnu pomoć u iznosu od 100 miliona eura. Možda je drastična izjava o klanju stigla u pravom trenutku da svima stavi do znanja koliko je stvar ozbiljna…

Čitaj još:   SARAJEVO: U džamijama u BiH i dijaspori prikupljana pomoć za Sandžak... (foto)

izvor AFP

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more