IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

STIŽE NAJTOPLIJE LJETO: Pustinjska klima, čak i meterolozi nemaju dobro obavještenje… (foto)

Naučnici upozoravaju da je dugoročan trend zagrijevanja posledica emisija gasova staklene bašte…

ISTANBUL: Regija, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak… 20. 04. 2020… 21: 59… STIŽE NAJTOPLIJE LJETO: Pustinjska klima, čak i meterolozi nemaju dobro obavještenje… (foto) 

Prethodna godina je bila najtoplija na Balkanu od 1951, a najtoplija od 1888. kad su i počela prva mjerenja temperature u zemlji...

Slično ili pak isto može da nas sačeka i ove godine, ne samo na teritoriji naše zemlje, jer se predviđa da će ovo biti najtoplija godina ikad zabilježena na planeti.

“El Ninjo” ove godine nije toliko jak, a februar i mart su ipak bili najtopliji u historiji, navodi se u istraživanju.

​Naučnici upozoravaju da je dugoročan trend zagrijevanja posledica emisija gasova staklene bašte usled sagorevanja fosilnih goriva i da bi 2020, čak i da ne bude najtoplija, mogla da se nađe među pet najtoplijih godina ikada.

Temperature iznad prosjeka neće zaobići ni naš region. Prema prvim najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda u narednih pet mjeseci očekuje nas pretežno toplo vrijeme sa nešto višim temperaturama...

Kako se kalendarski budemo bližili ljetu tako će rasti i temperature. Tako se za Balkan i našu regiju tokom maja i juna predviđa toplije vrijeme sa srednjim maksimalnim temperaturama za oko 0,5 do 1,7 stepeni iznad prosjeka za ovo doba godine.

Čitaj još:   VREMENSKA PROGNOZA ZA VIKEND: Kraj nedelje donosi PRAVI HAOS... (foto)

Ono što se neće drastično razlikovati jesu padavine, te će ova dva mjeseca proći se prosječnim vrijednostima kada je riječ o vlažnosti.

Tokom ljeta će prema najavama FHMZBiH-a uslediti temperature iznad višegodišnjeg prosjeka. Srednje maksimalne temperature će u prosjeku biti više za oko 1,9 tokom jula do oko 2,6 stepena više u avgustu. Ono što će takođe obiležiti ovaj period jeste mjesečna suma padavina koja će biti niža u odnosu na višegodišnji prosjek.

Kraj ljeta i početak jeseni proći će sa manjim odstupanjima za taj period godine. Tako se u septembru očekuje srednja maksimalna temperature sa vrijednostima za oko 0,6 stepeni ispod višegodišnjeg prosjeka. Mjesečna suma padavina biće za par milimetara niža u odnosu na prosjek.

Prema svim ovim najavama može da se očekuje najtoplija godina na našim prostorima. Ipak, kako je vrijeme promjenljiva kategorija iz dana u dan, prognoze bi trebalo uzeti sa rezervom...

izvor iBalkan.net / agencije

Čitaj još:   ERDOĞAN: NE DOZVOLITI NACIONALIZAM U DISTRIBUCIJI VAKCINA
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more