IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUŽNA VIJEST: Legendi sevdaha Emini Zečaj prestalo da kuca srce… (foto i video)

BALKAN I REGION OSTAO JE Još bez jednog velikog imena…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak… 20. 04. 2020… 12: 01… Tužna vijest: Legendi sevdaha Emini Zečaj prestalo da kuca srce… (foto)

Velika interpretatorka sevdaha Emina Zečaj preselila je na ahiret jsinoć u Sarajevu u 89. godini, saopćili su iz Art Kuće Sevdaha.

Zečaj se u svojoj dugogodišnjoj karijeri bavila interpretacijom, kao i sakupljanjem i zapisivanjem izvornih bh. pjesama, sačuvavši tako mnoga važna djela od zaborava.

Sinoć je u 89. godini preminula Emina Zečaj, a ovu tužnu informaciju za Faktor je potvrdila Hanka Paldum.

– Nažalost napustila nas je i velika Emina Zečaj. Posljednji put smo se vidjeli nakon dženaze Bebe Selimović. Tada smo se baš lijepo ispričale i presjetile nekih zajedničkih nastupa. Emina je dobro izgledala i pored zdravstvenih problema koje je imala u posljednje vrijeme. Velika interpretatorka sevdaha otišla je tiho i nečujno kao što je živjela cijeli život. On je bila vrlo specifičan interpretator imala je glas kao slavuj – rekla je Hanka Paldum.

Sevdah je predstavljala širom svijeta, a pored mnogih nevjerovatnih izvedbi, ostat će zapamćene i one snimljene u filmovima “Remake” i “Gori vatra”.

U svojoj dugogodišnjoj karijeri Emina Zečaj se, osim interpretacijom, bavila i skupljanjem i zapisivanjem izvornih bh. pjesama, te je tako uspjela mnoge sačuvati i otrgniti od zaborava.

Čitaj još:   ŠEFKA BEGOVIĆ- LIČINA: OŽIVJELI ĆILIM...

Američki časopis Billboard ju je 2004. godine prozvao “ikonom tradicionalne bosanske muzike”, a uspomena na njen lik i stvaralaštvo nastavlja živjeti kroz njenu bogatu diskografiju.

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more