IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BRUTALNE MJERE: Oko 80 odsto kafića i restorana će se zatvoriti… (foto)

“Ako je dosad bio sto za 4 osobe, za isti će sad moći sjediti jedna do dvije osobe, morat će se dezinficirati sve nakon odlaska gosta…”

SARAJEVO: Regija, Ekonomija, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, utorak… 21. 04. 2020… 12: 49… BRUTALNE MJERE: Oko 80 odsto kafića i restorana će se zatvoriti… (foto)

Nakon što prođe epidemija koronavirusa, restorani i kafići bi trebali raditi u potpuno drugačijim uslovima nego prije.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak već je dao neke upute o tome.

Tako je spomenuo kafiće za koje je rekao da ljudi neće moći sjediti jedan do drugoga.

“Na primjer ako je dosad bio stol za 4 osobe, za njim će sad moći sjediti jedna do dvije osobe, morat će se dezinficirati sve nakon odlaska gosta”, kazao je Capak.

“Propast će 80 posto restorana…”

“Ako se pod hitno ne krene raditi, u brzom roku doći će 1. juna i država će reći da više nema subvencija. Tada će propasti 80 posto ugostiteljskih objekata, a to je lančana reakcija jer će propasti i dobavljači”, rekao je Medak za Index.

Smatra da Ministarstvo turizma ne radi ništa za ugostitelje.

“Ako se budu uvele mjere da mora biti određen razmak stolova, to će automatski smanjiti broj istih te tako prepoloviti prihode. Isto tako ako budemo morali stavljati pregrade od pleksiglasa, to poteže niz problema od toga da je pitanje odakle će ugostitelji kupovati pleksiglas jer Hrvatska nema tvornicu za izradu istih, najbliže su tvornice u Italiji i Španjolskoj, a oni će to ostaviti za sebe. Zatim tu je i problem tko će od gostiju htjeti sjediti tako zagrađen. I još jedna stvar je koji će si ugostitelj moći priuštiti te pregrade i sve ostale mjere”, rekao je Medak.

Još jednom je naglasio da će sigurno 80 posto restorana propasti i zatvoriti se, a neki će, tvrdi, otići u predstečajne nagodbe.

“Naš je prijedlog da se nakon korone naprave sanitarne oznake epidemiologa, i da oznake A, B i C označavaju stupanj higijenskih uvjeta i da se postave na ulazima u restoran (takvu praksu već godinama imaju američki restorani). Ja sam za to i da se suspendiraju minimalni tehnički uvjeti s postojećim mjerama jer se međusobno te upute kose s uvjetima. Primjera radi, kad stavim pregradu od pleksiglasa, moram naručiti novo mjerenje buke, ako stavim manji broj stolova, onda opet moram mijenjati minimalne tehničke uvjete. Sve te mjere bi mogle koštati dodatnih 20 do 30.000 kuna, plus mjesec dana birokracije”, rekao nam je Medak.

Čitaj još:   OBRT U SLUČAJU LEČIĆA I DANIJELE ŠTAJNFELD: Pričalo se da nema dovoljno dokaza, Tužilaštvo prelomilo... (foto i video)

“Za svaki stol pregrade su oko 1000 eura”

Ključno je da ovog trena, kaže, ugostiteljima daju tačne protokole kako će se raditi pa da ugostitelji odluče isplati im se investirati ili ne.

“Jedan objekt npr. 30 puta 5 metara može imati 70 posto manje stolova, automatski mu pada prihod za toliko, to je smijurija, to ne može funkcionirati na taj način. Ili ćemo raditi kao prije, ili nećemo uopće. Za svaki stol pregrade su oko 1000 eura da se naprave po svim standardima, a opet tko će sjediti u staklenom kavezu”, pita se Medak.

izvor Index.hr

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more