IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Kafane kakve znamo idu u prošlost: Što prođe korona čekaju nas DRASTIČNE PROMJENE… (foto)

DAKLE Nakon što prođe epidemija korona virusa, restorani i kafići bi trebalo da rade u potpuno drugačijim uslovima nego prije nekoiliko mjeseci.

BEOGRAD: Regija, Ekonomija, Zanimljivosti, vijesti, utorak… 21. 04. 2020… 22: 49… Kafane kakve znamo idu u prošlost: Što prođe korona čekaju nas DRASTIČNE PROMJENE… (foto)

Kod nas u ostaktu juga Evrope i na Balkanu još nema posebnih preporuka, ali u Hrvatskoj su zdravstveni zvaničnici već izdali neka uputstva o tome, i ona – nimalo ne obećavaju.

Smatra i da Ministarstvo turizma ne radi ništa za ugostitelje…

Marin Medak, predsjednik Udruženja ugostitelja kaže da se pod hitno mora pokrenuti dijalog o tome kako će restorani i kafići raditi nakon korone.

– Ako se budu uvele mjere da mora biti određen razmak stolova, to će automatski smanjiti broj istih te tako prepoloviti prihode. Isto tako ako budemo morali stavljati pregrade od pleksiglasa, to poteže niz problema od toga da je pitanje odakle će ugostitelji kupovati pleksiglas jer Hrvatska nema fabriku za izradu istih, najbliže su fabrike u Italiji i Španiji, a oni će to ostaviti za sebe…

Čitaj još:   AKADEMIK AVDO Sidran u bolnici: Dobro sam, u pravo vrijeme zbrinut sam i na pravom mjestu... (foto)

Zatim tu je i problem ko će od gostiju htjeti da sjedi tako zagrađen. I još jedna stvar je koji će ugostitelj moći da priušti te pregrade i sve ostale mjere – rekao je Medak.

– Jedan objekt npr. 30 puta 5 metara može imati 70 posto manje stolova, automatski mu pada prihod za toliko, to je smijurija, to ne može da funkcioniše na taj način. Ili ćemo raditi kao prije, ili nećemo uopće. Za svaki sto pregrade su oko 1.000 eura da se naprave po svim standardima, a opet ko će da sjedi u staklenom kavezu? – pita se Medak.

Kod nas ova tema još nije došla na dnevni red, ali će, uz suzbijanje epidemije, svakako doći. Možete li da zamislite sebe u ovakvom kafiću?

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more