IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Salman i Putin prvo vikali jedan na drugog: IZA TOGA PALA CIJENA NAFTE … (foto)

Saudijski princ Muhamed bin Salman i ruski predsjednika Vladimir Putin obavili telefonski razgovor pretvorio u “takmičenje u urlanju”…

RIYAD- MOSKVA: Svijet, Ekonomija, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak… 23. 04. 2020… 00: 41…  Salman i Putin prvo vikali jedan na drugog: IZA TOGA PALA CIJENA NAFTE … (foto)

Za Midl Ist Aj su to navodno potvrdili saudijski službenici upoznati s “katastrofalnim razgovorom” između ruskog predsjednika i saudijskog princa prestolonaslednika koji već neko vrijeme de fakto vlada ovom bogatom zalivskom monarhijom…

Razgovor koji se dogodio 6. marta, neposredno prije sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), prijetio je poništenjem otopljenja odnosa između ove dvije zemlje koje su u Siriji podržavale suprotstavljene strane u ratu.

OPEC i Rusija nisu uspjeli da se dogovore oko reza proizvodnje nafte, a uslijedio je historijski pad cijena. Očigledno je da na tom sastanku, koji je ustvari bio u formatu OPEC+, odnosno OPEC i druge zemlje izvoznice nafte koje nisu dio tog udruženja, poput Rusije, nije došlo do očekivanog dogovora o smanjenju proizvodnje nafte radi dramatičnog smanjenja potražnje usled pandemije koronavirusa.

Rezultat smo vidjeli u ponedeljak – nakon snažnog pada cjena prošle sedmice, u ponedeljak se cijena američkog referentnog brenda nafte kojim se trguje na berzama, WTI (West Texas Intermediate), strmoglavila na nulu, a onda i na negativnu cijenu od neverovatnih -37 dolara, što je historijski presedan u trgovanju naftom.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 9. april 2021. godine

Valja ipak napomenuti da se radilo o tzv. futures (fjučersu), odnosno terminskom ugovoru za isporuku nafte u maju, koji je upravo isticao, što je izazvalo rasprodaju prestrašenih investitora. No i fjučersi s rokom u aprilu za WTI juče je na kraju dana iznosio 16,14 dolara, dok je britanski referentni brend nafte Brent na kraju dana pao na 20,98 dolara.

A upravo je saudijski princ Muhamed, kažu saudijski izvori, zaprijetio Putinu da će početi rat cjenama nafte ako ne bude dogovora između njihovih zemalja.

– Upravo prije tog sastanka (OPEC+) Putin i MBS (skraćenica za princa Muhameda) imali su razgovor. MBS je bio vrlo agresivan i dao je ultimatum – rekao je izvor za Midl Ist Aj. – Razgovor je bio vrlo lične prirode. Urlali su jedan na drugoga. Putin je odbio ultimatum i razgovor je završio loše.

Još je zanimljivije da je princ Muhamed navodno prvo koordinisao svoje poteze s administracijom američkog predsjednika Donalda Trampa, odnosno s njegovim zetom i visokim savjetnikom Džaredom Kušnerom, s kojim je izgradio vrlo prisan odnos koji je poslednjih nekoliko godina bio česta tema kritika u američkim medijima…

izvor agencije

Čitaj još:   SAVJETI ZLATA VRIJEDNI: Kilogrami se "tope" i uspješno mršavljenje...
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more