IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ANKARA: Turska je proslavila Dan nacionalnog suvereniteta i djeteta…

Turska je obilježila stotu godišnjicu osnivanja Velike narodne skupštine, a zbog borbe protiv pandemije COVID-19 neće biti brojnih tradicionalnih manifestacija…

ANKARA: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, petak… 24. 04. 2020… 11: 41…  ANKARA: Turska je proslavila Dan nacionalnog suvereniteta i djeteta…

U Turskoj je obilježen nacionalni praznik Dan nacionalnog suvereniteta i djeteta, a ujedno i jubilarna stota godišnjica osnivanja turskog parlamenta, odnosno Velike narodne skupštine Republike Turske (TBMM)…

Jedan od najvećih nacionalnih praznika u Turskoj se tradicionalno obilježavao brojnim manifestacijama na kojima su učestvovala djeca iz cijelog svijeta. Međutim, ovogodišnje obilježavanje praznika događa se u jeku pandemije COVID-19 pa nije bilo masovnih skupova kao prethodnih godina.

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafa Sentop predvodio je državnu delegaciju na ceremoniji polaganja cvijeća u kompleksu Anitkabira, mauzoleja osnivača moderne Turske Mustafe Kemala Ataturka.

Ceremoniji su prisustvovali i potpredsjednik Turske Fuat Oktay, predsjednik opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Kemal Kilicdaroglu, predsjednik Partije nacionalnog pokreta (MHP) Devlet Bahceli, čelnica Partije IYI Meral Aksener i drugi zvaničnici.

Centralna ceremonija povodom 23. aprila prilagođena je uvjetima borbe protiv pandemije COVID-19 pa delegacija u kompleksu Anitkabira nije bila masovna kao što je to bio slučaj prethodnih godina.

Čitaj još:   ANKARA: Od COVID- 19 oporavilo 7.089 osoba u Turskoj... (foto)

Međutim, ni preventivne mjere uvedene s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa nisu ugrozile praznični duh širom Turske pa su građani masovno svoje prozore i balkone ukrasili turskim zastavama.

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan sinoć je uputio poruku povodom stote godišnjice osnivanja Velike narodne skupštine Republike Turske, kazavši kako će ona zauvijek biti potvrda nacionalne volje.

“Velika narodna skupstine Turske (TBMM), koja predstavlja simbol naše slavne historije, kao što je to bila i u proteklih 100 godina, zauvijek biti potvrda nacionalne volje”, poručio je Erdogan.

Naglasio je kako će Turska i dalje ostvarivati napredak u budućnosti na ramenima djece i mladih te da će njihovim dinamizmom i entuzijazmom ostvariti ciljeve zacrtane za 2023., odnosno 2071. godinu.

“Duh 23. aprila 1920., naša odlučnost za nezavisnost, naša vjera u jedinstvo i zajedništvo su najveći emanet koji ćemo prenijeti budućim generacijama”, poručio je Erdogan.

Državni praznik Dan nacionalnog suvereniteta i dan djeteta obilježava se 23. aprila, na dan kada je 1920. godine otvorena Velika narodna skupština Republike Turske.

Na dan 23. April 1924. godine je odlučeno da se dan osnivanja Velike narodne skupštine obilježava kao državni praznik. Pet godina kasnije, 23. aprila 1929. godine taj praznik je poklonjen djeci. Od 1929. godine se obilježava kao Dan nacionalnog suvereniteta i ujedno kao Dan djeteta.

izvor ibalkan.net / agencije AA

Čitaj još:   SPALJIVANJE KUR'ANA U ŠVEDSKOJ ZGROZILO SVIJET: Oglasio se i ERDOGAN
TURSKA Uvodi tarife i uzvraća udarac SAD…

ZVANIČNA ANKARA uvodi tarife na dvadesetak američkih proizvoda, od automobila Read more

Erdogan: Dan pred izbore pojasnio novi predsjednički sistem vlasti…

S obzirom da se približavaju izbori u Turskoj, predsjednik Redžep Read more

ANKARA: DANAS Počeli predsjednički i 27. parlamentarni izbori u Turskoj…

RANO DANAS U Turskoj se održavaju prijevremeni predsjednički i parlamentarni Read more