IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Granice su najslabije karike protiv korone: Ovako će se kontrolisati “uvoz”… (foto)

Mnoge države će barem godinu dana imati sisteme restriktivne kontrole putnika…

ISTANBUL: Svijet, Putovanja, Ekonomija, Zanimljivosti, vijesti, petak… 24. 04. 2020… 12: 41… Granice su najslabije karike protiv korone: Ovako će se kontrolisati “uvoz”… (foto)

Granice se stidljivo i lagano otvaraju, a one su ujedno i najslabije tačke kada je u pitanju prodor korona virusa.

Jer, dok smo se sa našom epidemijom izborili, a virus oslabili, “uvozni” soj mogao bi ponovo da nam napravi novi problem…

Upravo zato doktor Kon savjetovao je da ove godine ljetujemo u Srbiji. Ali, granice u bliskoj budućnosti ne možemo da držimo hermetički zatvorenim.

Izvesne su ozbiljnije procedure prilikom ulaska u zemlju, podozrenje koje će trajati bar godinu dana i cijelo ljeto “na iglama” u iščekivanju verovatnog povratka virusa na jesen.

Kako je za medije rekao epidemiolog, mnoge države će barem godinu dana imati sisteme restriktivne kontrole putnika i eventualno karantin i zahtjeve za smanjenjem prometa…

Drugi talas je, svakako, veoma moguć.

– Ako bismo naglo povukli mere, onda bi drugi talas mogao da bude i prije ljeta, ali najverovatnije će biti u poznu jesen. Biće ga, ali ne zna se kada – kazao je naš sagovornik.

Međutim, za razliku od nekih epidemiologa, Radovanović smatra da promjene u genetskom materijalu virusa neće uticati na epidemiju, da je u pitanju jedan virus i jedna bolest, ali je problem što nije dovoljno prokužen, pa imamo osjetljive grupe.

Čitaj još:   RANKO Krivokapić: Više od 30 godina živimo u bježanju od odgovornosti... (foto, video)

– Ne mutira virus, to je RNK virus. Spontano dolazi do grešaka, ali to su minimalne promjene, to ne znači da postoje različiti virusi u cirkulaciji. To je jedan virus i te promjene ne utiču na epidemiju, za razliku od gripa koji hoće da se promijeni i da djeluje kao nova klica – kazao je doktor ističući da se promjene mogu vidjeti u laboratorijskim ispitivanjima.

To što smo uradili donijelo nam je veliko olakšanje, mada epidemiolozi upozoravaju da do konačnog predaha moramo još bar dvije do tri nedelje da se strpimo. U ovom trenutku jedan zaraženi u prosjeku zarazi 0,5 do 0,6 drugih ljudi, što ne bi bilo tako da virus nismo kontrolisali…

Čitaj još:   MILE, DŽABA IŠAO KOD VUČKA: Predsjednik Srbije je POTOPIO SVE NADE... (foto)

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more