IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ROK OD PET DANA: Kraj karantina za starije i mlađe sud BiH presudio… (foto)

Ustavni sud BiH zaključio je da je naredbama Federalnog štaba Civilne zaštite, kojima je naređena zabrana kretanja licima mlađim od 18 godina i starijim od 65 godina na području Federacije BiH…

SARAJEVO: BiH, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, petak… 24. 04. 2020… 13: 41… ROK OD PET DANA: Kraj karantina za starije i mlađe sud BiH presudio… (foto)

Odluka je donesena nakon “nekoliko apelacija građana” koji zahtijevaju odluku o mjerama ograničenja kretanja za osobe mlađe od 18 i starije od 65 godina koje su podnesene protiv odluka Federalnog štaba civilne zaštite

Ustavni sud BiH zaključio je da je naredbama Federalnog štaba Civilne zaštite, kojima je naređena zabrana kretanja licima mlađim od 18 godina i starijim od 65 godina na području Federacije BiH, prekršeno pravo na slobodu kretanja iz odredbi Ustava Bosne i Hercegovine i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u odnosu na apelante i sva ostala lica u relevantno istoj činjeničnoj i pravnoj situaciji.

Kako je saopćeno, naloženo je Vladi Federacije BiH i Federalnom štabu Civilne zaštite da, u roku od pet dana od dana prijema ove odluke, usklade Naredbu Federalnog štaba Civilne zaštite od 27. marta 2020. godine sa standardima iz Ustava Bosne i Hercegovine i Evropske konvencije.

Čitaj još:   PRIJEDOR: Prijateljstvo dvije djevojčice, ćerke imama i svještenika, o kome mogu da uče odrasli...

Dalje je naloženo Vladi FBiH i Federalnom štabu Civilne zaštite da u narednom roku od tri dana obavijeste Ustavni sud o provođenju naloga iz ove odluke.

Apelacije su odbijene u dijelu zahtjeva da se ukine Naredba Federalnog štaba Civilne zaštite od 27. marta 2020. godine. Prema mišljenju Ustavnog suda, osporene mjere ne ispunjavaju zahtjev „proporcionalnosti“ iz člana 2. Protokola broj 4 uz Evropsku konvenciju, zato što se iz osporenih naredbi ne vidi na čemu su zasnovane procjene Federalnog štaba Civilne zaštite da sporne grupe na koje se mjere odnose nose veći rizik da će se zaraziti ili prenijeti zarazu Covidom 19.

Dalje, nisu razmatrane mogućnosti uvođenja blažih mjera ako takav rizik opravdano postoji, nisu striktno vremenski ograničene, niti je utvrđena obaveza njihovog redovnog preispitivanja kako bi se osiguralo da traju samo onoliko koliko je to „neophodno“ u smislu člana 2. Protokola broj 4 uz Evropsku konvenciju, odnosno da se ublaže ili ukinu čim situacija to dozvoli.

Ova odluka će u toku dana biti objavljena na web stranici Ustavnog suda BiH.

izvor (FENA)

Čitaj još:   TREBA PROBATI: Narodni lijek, istog momenta liječi glavobolju i migrenu... (foto)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more