IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŠTA POSLIJE KORONE: U kafićima PROVIDNI ZIDOVI, kupovina hrane će se POTPUNO PROMIJENITI … (foto)

OSTAJE ONO Ništa bez socijalne distance…

ISTANBUL: Svijet, Recepti, Zanimljivosti, vijesti, petak… 24. 04. 2020… 00: 01… ŠTA POSLIJE KORONE: U kafićima PROVIDNI ZIDOVI, kupovina hrane će se POTPUNO PROMIJENITI … (foto)

Kada restriktivne mjere budu ukinute i vratimo se svakodnevici, sigurno je samo jedno, da se život kakav smo do sada poznavali neće još dugo vratiti, rekao je prvi hrvatski epidemiolog Krunoslav Capak.

Moraćemo da se priviknemo na nova pravila ponašanja, kaže epidemiolog, pa čak i kada su u pitanju jednostavne navike kao što je to odlazak na kafu u restoran ili isprobavanje odeće u prodavnicama.

– Sasvim sigurno vam ne bi bilo prijatno da probate neki odevni predmet nakon što ga je oblačio neko za koga ne znate da li je inficiran korona virusom. I to jeste epidemiološki neprihvatljivo. Mi moramo smisliti funkcionisanje na takav način da trgovci prodaju robu, ali da se rizik svede na nulu. To će biti moguće jedino na način da se prodaje isključivo zapakovana roba, imate mogućnost da je kod kuće probate i vratite ako vam ne odgovara ili na neki drugi način zamijenite – objasnio je Capak.

Epidemiolog dodaje i da ne treba da zamišljamo da će u ugostiteljskim objektima oko stolova biti tone pleksiglasa koje će nas štiti jedne od drugih.

Čitaj još:   Profesor dr Ivan Sascha Sheehan: Članstvo Crne Gore u EU je ključ za suprotstavljanje ruskim imperijalnim težnjama... (foto, video)

– Ako vam na određenu udaljenost od metar ili više od jednog metra priđe ugostitelj i s vama ne komunicira duže od nekoliko sekundi, dok vam ne preda to što ste naručili, to se ne smatra bliskim kontaktom, i tako se koronavirus ne prenosi – tvrdi Capak i dodaje da više treba da razmišljamo o tome kako da ubuduće naučimo da živimo, funkcionišemo, radimo, a da se naviknemo da održavamo socijalnu distancu…

izvor Index.hr

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more