IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SVE SMO ČULI I VIDJELI: Donald Tramp, sad prodaje MJESEC?!

Donald Tramp je potpisao izvršnu uredbu kojom je odobrio privatnu, komercijalnu upotrebu Mjeseca i drugih “resursa van Zemlje”…

VAŠINGTON: Svijet, Ekonomija, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak…  27.04: 2020… 22: 38… SVE SMO ČULI I VIDJELI: Donald Tramp, sad prodaje MJESEC?!

Ranije ovog mjeseca, trgovac nekretninama koji je, uprkos maloj vjerovatnoći, postao predsjednik, izjavio je da vidi Mjesec daleko manje uzvišenim, piše David Bolier, direktor programa Transformacija zajedničkih dobara u Centru za novu ekonomiju Šumaher…

Tramp je potpisao izvršnu uredbu kojom je odobrio privatnu, komercijalnu upotrebu Mjeseca i drugih “resursa van Zemlje”, kao što su Mars i meteori. Nebeska tjela sada se posmatraju kao nezadužena sredstva koja će donieti profit.

Reagujući konkurentske prijetnje iz Rusije i Kine, američki ministar trgovine Vilbur Ros pozvao je vladu da podrži svemirski biznis, koji je u povojima, tako što će poništiti regulative i koordinirati vladinu pomoć. Naglasio je nevjerovatne mogućnosti svemirskog turizma i ideje pretvaranja čvrstog leda na tamnoj strani Mjeseca u vodonik i kiseonik, koji bi mogli biti korišćeni kao gorivo za rakete za Mars. To bi bilo jednako “pretvaranju Mheseca u jedan vid benzinske pumpe za svemir”, kazao je Ross.

Trampova administracija istražuje i ostvarivost “ekonomskog razvoja svemira velikog obima”, uključujući “privatne lunarne sletače, koji će određivati de facto ‘prava na vlasništvo’ za Amerikance na Mjesecu do 2020”, kao i pravo da iskopava dragocjene metale na asteroidima.

Čitaj još:   EUFORIČNO Prištinske vlasti podržale Izrael u sukobu s Palestincima... (foto i video)

Ako sve to zvuči kao film “2001: Odiseja u svemiru”, kazao je Ross s evidentnim ponosom, pa ta vizija “postaje sve bliža stvarnosti, brže nego što ste mislili da je to moguće”.

Ekonomisti i političari navikli su da o svemiru, okeanima, atmosferi, znanju o genetici i drugim planetarnim sistemima govore kao o “globalnim dobrima”. Time se sugeriše da ove stvari pripadaju svima i trebalo bi njima upravljati za kolektivno dobro. Zapravo su nacije osmislile niz ugovora koji nastoje kreirati zajedničko upravljanje kako bi se očuvali i zaštitili različiti prirodni sistemi.

S uverenjem da bi Antarktik trebao ostati neposedovan i nemilitarizovan, sedam država s verodostojnim teritorijalnim pravima na ovaj kontinent ratifikovalo je sporazum 1959. da tamo uspostave naučno istraživačko dobro.

Slično tome, kako je svemir postao nova granica, više od 100 država, uključujući SAD, ratifikovalo je Sporazum o spoljnom svemiru 1967. kako bi osigurale da će istraživanje svemira biti za dobrobit čovječanstva…

Čitaj još:   DONALD Tramp: "Kina čini sve da izgubim izbore..." (foto)

izvor agencije CNN

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more