IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Ko bi mogao da naslijedi Kim Džong Una i vodi Sjevernu Koreju… (foto)

Od spekulacija i glasina o zdravlju Kim Džong Una možda neće ispasti ništa, ali uvijek će se postavljati pitanje ko bi mogao da ga nasledi u skorijoj ili daljoj budućnosti…

LONDON: Svijet, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, srijeda… 29.02.2020… 20: 36…  Ko bi mogao da naslijedi Kim Džong Una i vodi Sjevernu Koreju… (foto)

BBC je razgovarao sa analitičarima o pretendentima na njegovu poziciju i da li je istorija na njihovoj strani.

Muški član porodice Kim vladao je Sjevernom Korejom otkako ju je osnovao Kim Il Sung 1948. godine – a mitologija ove porodice ima duboke korijene u sjevernokorejskom društvu.

Propaganda o njenoj veličini za građane počinje još prije nego što nauče da čitaju: predškolska djeca pjevaju pjesmicu koja se zove:

„Želim da sretnem našeg lidera Kim Džong Una”.

Kako onda zamisliti Sjevernu Koreju bez njene simbolične i političke figure na vrhu? Kako će se elite organizovati, baš kao i društvo u cijelini?

Laki odgovor je: ne znamo. Da sve bude interesantnije, ne znaju ni oni sami. Nikad to još nisu morali da rade.

Dok se Kim Džong Un pripremao za preuzimanje vlasti, čak je počeo da se koristi izraz „Loza Paektu” kako bi lakše legitimisala njegova vladavina.

Paektu je sveta i mitologizovana planina na kojoj je, prema predanju, Kim Il Sung vodio gerilski rat i gdje je navodno Kim Džong Il rođen. Kim Džong Un i dalje odlazi tamo kad želi da naglasi važne političke odluke.

Uvijek je u ideološkom srcu zemlje postojao neki Kim.

Kakva bi Sjeverna Koreja bila bez jednog takvog naslednika? Smatra se da Kim Džong Un (36) ima djecu- ali ona su premlada. Misli se da ima troje djece, da najstarije ima 10 godina, a najmlađe tri.

Sam Kim Džong Un se smatrao veoma mladim kad je preuzeo vlast – imao je svega 27 godina.

Čitaj još:   JELENA Marković: JAKOV Milatović od Crne Gore pravi svetosavsku džamahiriju... (foto)

Vrlo je verovatno da će iznići neka vrsta grupnog vođstva, možda kao u Vijetnamu, koje će se umnogome zasnivati na učenjima i nasleđu osnivača kako bi učvrstilo vlastiti položaj.

Posmatrači mogu da utvrde ko drži određene ključne položaje i mogu da prate obavještajne podatke iz otvorenog izvora o važnim institucijama, ali ne mogu da procijene na koji način se razvijaju frakcije, niti ko ima moć preko ličnih umjesto institucionalnih veza.

Takođe, ponekad potpredsjednici ili zamjenici direktora drže veću vlast nego šefovi institucija po tituli. Ovo izuzetno otežava bilo kakva predviđanja.

Postoje tri Kima koji bi potencijalno mogla da učestvuju u političkom sastavu Sjeverne Koreje ukoliko Kim Džong Un nestane. Svi se oni suočavaju sa ograničenjima u produžetku porodične vladavine.

Prva je Kim Jo Džong, Kim Džong Unova mlađa sestra. Za nju se govori da je bila očeva miljenica koji je komentarisao njenu preranu zrelost, njeno zanimanje za politiku od najmlađeg doba. Njen nastup je efikasan, umjeren i, pretpostavlja se, pronicljiv. Mnogo se pričalo o njenoj bliskosti sa bratom.

Drugi je Kim Džong Čul. On je stariji brat Kim Džong Una, ali nikad nije djelovao kao da ga zanimaju politika ili moć. (Za njega se zna da ga zanima Erik Klepton.) U najboljem slučaju, mogao bi da bude simbolična veza sa porodicom Kim: možda da bude postavljen na čelo neke fondacije i zadužen da pročita poneki govor.

Čitaj još:   KIM DŽONG- UN JE ŽIV: Prvi put u javnosti poslije 20 dana viđen na ceremoniji u... (foto)

Poslednji je Kim Pjong Il, Kim Džong Ilov polubrat. Njegova majka – Kim Džong Ilova maćeha – radila je na tome da on postane Kim Il Sungov naslednik. To joj nije pošlo za rukom, a Kim Džong Il ju je skrajnuo kad je počeo da stiče veći uticaj.

Kim Pjong Il poslat je u Evropu 1979. godine, gdje se nalazio na raznim ambasadorskim pozicijama, vrativši se u Sjevernu Koreju tek prošle godine. To znači da je vrlo malo vjerovatno da poseduje razrađenu mrežu da bi mogao da bude centralni igrač u elitnoj politici Pjongjanga…

izvor BBC

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more