IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NEŠTO NEOBIČNO: Nasilja nad ženama i djevojčicama od uvođenja varednog stanja… (foto)

Istaknuto je da je u ovom periodu zabilleženo skoro 50 odsto manje zvaničnih prijava nasilja nad ženama i djecom policiji, ali da je bilo više poziva nego inače putem SOS telefona i nevladinim organizacijama…

BEOGRAD: Srbija, Crna Hronika, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, srijeda… 29.02.2020… 14: 36… NEŠTO NEOBIČNO: Nasilja nad ženama i djevojčicama od uvođenja varednog stanja… (foto)

Od uvođenja vanrednog stanja zbog epidemije korona virusa, jedna je ubijena žena u porodičnom nasilju, što je manje nego i u istom periodu prošle godine kada je ubijeno pet žena, rečeno je danas na skupu u Palati Srbija.

Istaknuto je da je u ovom periodu zabileženo skoro 50 odsto manje zvaničnih prijava nasilja nad ženama i djecom policiji, ali da je bilo više poziva nego inače putem SOS telefona i nevladinim organizacijama…

Sastanak “Nasilje nad ženama i devojčicama u vrijeme epidemije virusa COVID-19” vodila je predsjednica Vlade Srbije i predsjednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, koja je rekla da je za vrijeme epidemije korona virusa u cijelom svijetu došlo do porasta nasilja.

“Prosjek rasta nasilja u svijetu je oko 30 odsto. Mi, ono što za sada možemo da ispratimo po podacima, imamo od tri do pet puta više poziva na SOS telefone i nevladinim organizacijama koje se bave pomoći ženama i djevojčima u ovim situacijama”, rekla je Mihajlović.

Čitaj još:   ODLAZE NAM HEROJI! Preselio na BOLJI DUNJALUK Zlatni ljiljan Alagić IBRAHIM- Baha, junak iz Bihaća... (foto)

Navela je da je današnji sastanak organizovan kako bi se poslalo nekoliko poruka, a prva je da žene i djevojčice nisu same.

“Ono što primjećujemo iz prakse je da, bez obzira na naše zakone iz ove oblasti koji su zaista dobri i primjenjuju se, mi u ovom periodu epidemije imamo manje prijavljivanje nasilja nad ženama i djevojčicama policiji, a mnogo više putem SOS telefona ili nevladinom sektoru, rekla je Mihajlović.

Razlog za to je, kaže, što su žene sada zajedno sa nasilnicima u kućama i teško im je da pozovu policiju i prijave nasilje, te im poručila da nisu same i da prijave nasilje...

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more