IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

WASHINGTON: Hvala Turskoj na pomoći u borbi protiv COVID- 19… (foto)

Amerikanci su zahvalni za vaše prijateljstvo, partnerstvo i podršku, napisao je američki državni sekretar Mike Pompeo…

WASHINGTON- ANKARA: Svijet, Recepti, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, srijeda… 29.02.2020… 10: 36… WASHINGTON: Hvala Turskoj na pomoći u borbi protiv COVID- 19… (foto)

Američki državni sekretar Mike Pompeo u utorak je zahvalio Turskoj na medicinskoj pomoći koju je ta zemlja poslala SAD-u u borbi protiv COVID-19, javlja Anadolu Agency (AA).

Nekoliko sati nakon što je turski vojni avion s medicinskom opremom sletio u SAD, Pompeo je na Twitteru saopćio kako NATO saveznice trebaju biti ujedinjene tokom pandemije.

”Zahvaljujemo Turskoj za njihovu darežljivu donaciju medicinskog materijala i zaštitne opreme u cilju da nam pomognu u borbi protiv COVID-19 u našim najpogođenijim područjima. Amerikanci su zahvalni za vaše prijateljstvo, partnerstvo i podršku”, napisao je Pompeo.

Vojni avion, u utorak, poslijepodne sletio je u bazu Andrews nedaleko od Washingtona.

Pomoć se sastoji od 500.000 hirurških maski, 4.000 zaštitnih odijela, 2.000 litara dezinficijenasa, 1.500 zaštitnih naočala, 400 maski N95 i 500 vizira.

Na paketima pomoći ispisani su Mevlanini stihovi na turskom i engleskom: “Nakon beznađa, slijedi velika nada. Nakon tame, slijedi mnogo sunca”.

Čitaj još:   Koji je jediji naš LIJEK ZA MAMURLUK: PEPSI, RASOL, RAKIJA, MED...

Turska je pomoć poslala za najmanje 55 zemalja, uključujući Italiju, Španiju i Ujedinjeno Kraljevstvo.

U SAD-u je od posljedica COVID-19 umrlo više od 58.300 osoba, a zaraženo je 1.012.399, dvije trećine ukupno zaraženih u svijetu.

Od posljedica zaraze novim tipom koronavirusa u svijetu je umrlo više od 217.000 ljudi, a zaraženo je najmanje 3,1 miliona. Istovremeno, od posljedica zaraze oporavilo se oko 926.000 osoba, pokazuju podaci koje je objavio Univerzitet “Johns Hopkins”.

Izvor agencije AA

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more