IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ČUDO NEVIĐENO U TURSKOJ: NOVI MOST SPAJA AZIJU I EVROPU ( foto i video)

Radovi na mostu 1915 Çanakkale koji Turska gradi preko tjesnaca Dardaneli napreduje punom parom sudeći prema fotografijama koje je objavila agencija Anadolu.

Riječ je visećem mostu koji će biti dug 3563 metra (s prilaznim vijaduktima 4608 metara), ali ono što ga će ga izdvajati je glavni raspon dužine 2023 metra čime će prestići japanski Akashi Kaikyō kao most s najvećim rasponom na svijetu.

Dakle, neće biti najduži most na svijetu, nego most s najvećom dužinom ceste/željeznice između dva pilona mosta koji će na ovom mostu biti visoki 318 metara.

1915 Çanakkale nazvan je prema bitci za Galipolje iz Prvog svjetskog rata (koju Turci zovu Çanakkale Savaşları prema mjestu gdje se bitka odvijala) i povezivat će Aziju i Evropu na mjestu koje se nalazi oko 200 kilometara južno od Istanbula, kao dio autoceste Kinali-Tekirdag-Canakkale-Savastepe.

Čitaj još:   PRIŠTINA: Alternativa srpskoj, opcija roba iz Turske, Makedonije, ALbanije...

Izgradnja ovog velikog mosta koštat će oko 3 milijarde američkih dolara, a mostarina bi trebala iznositi oko 15 eura plus PDV, pisao je prije tri godine portal InfraPPP. Očekuje se da će biti dovršen krajem 2022. godine.

izvor: agencije

TURSKA Uvodi tarife i uzvraća udarac SAD…

ZVANIČNA ANKARA uvodi tarife na dvadesetak američkih proizvoda, od automobila Read more

Erdogan: Dan pred izbore pojasnio novi predsjednički sistem vlasti…

S obzirom da se približavaju izbori u Turskoj, predsjednik Redžep Read more