IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Hutba povodom Dana džamija: Žal i potreba u vremenu iskušenja znak je čiste vjere… (foto)

Spoznali smo da je naša sreća i bogatstvo u našim kućama i u našim porodicama, navodi se u hutbi…

SARAJEVO: Regija, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, petak… 01.05.2020… 19: 46…  Hutba povodom Dana džamija: Žal i potreba u vremenu iskušenja znak je čiste vjere… (foto)

U hutbi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom Dana džamija, koja je pročitana u svim džamijama u zemlji i dijaspori navodi se kako su vjernici mjesec posta, ramazan, ove godine dočekali u drugačijem ambijentu, javlja Anadolu Agency (AA).

”Pandemija koronavirusa blokirala je cijeli svijet, zatvorila brojne državne granice, gradove, preduzeća, škole, tržnice. Slike koje smo u proteklom periodu gledali bile su sablasne i tužne, ulice su bile puste, a ljudi u čudu i uplašeni”, navodi se u hutbi koju je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu pročitao Mensur ef. Malkić.

Dodao je kako su posebno tužni prizori zatvorenih džamija.

”Iako će ova kriza ostaviti iza sebe određene društvene posljedice i po nekim predviđanjima rezultirati znatnim gubicima, u svemu ovome krije se i određeno dobro. Neka dobra ne možemo odmah vidjeti, dok su pojedina jasna i očigledna”, navodi se u hutbi.

Ef. Malkić je kazao i kako je očigledno da su naši domovi u vrijeme pandemije bili najsigurnija mjesta za nas i naše porodice, ako se u njima obavljao namaz i učio Kur'an.

”Osvjedočili smo se da su naši domovi naše lađe spasa, koje nam pružaju utočište i izlaz iz svih opasnosti. Također, spoznali smo da je naša sreća i bogatstvo u našim kućama i u našim porodicama. Onaj ko to nije spoznao, ko u svom domu nije pronašao svoju sreću, neće je pronaći nigdje drugo. Također, onaj ko ne vidi kod svojih roditelja, supružnika i djece svoje bogatstvo, taj je stvarni gubitnik i nesretnik. Taj nikada i nigdje na dunjaluku neće pronaći svoj mir”, navodi se u hutbi.

Podsjeća se i kako se u ovom ramazanu obilježava i Dan džamija te da je 7. maja 1993. godine u ranim jutarnjim satima srušena Ferhadija džamiju u Banjoj Luci, stoga je ovaj dan prihvaćen kao Dan džamija.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 20. februar 2021. godine

”Na ovaj dan sjećamo se svih porušenih džamija, mesdžida i vjerskih objekata tokom nedavne agresije na Bosnu i Hercegovinu.Na područjima koja su kontrolisali Vojska Republike Srpske i Hrvatsko vijeće obrane džamije su planski i sistemski rušene. U tom neciviliziranom i rušilačkom pohodu uništeno je i oštećeno više od 80 posto džamija i vjerskih objekata”, navodi se u hutbi.

”U džamijama preuzimamo svoje obaveze i shvatamo svoju ulogu. U džamijama spoznajemo svog Stvoritelja. Kao takva, džamija je i simbol naše zrelosti. Stoga, čuvajmo naše džamije. Naš odnos prema džamijama, u mnogome će odrediti i naše stanje i položaj. Također, čuvajmo i sve ukrase naših džamija. Čuvajmo sve džamijske običaje, tradicionalne mevlude, tevhide i zikrove, dječije hatma dove, itikafe, mukabele, ikrar dove, i mnoge druge lijepe adete i ukrase”, navodi se u hutbi.

Čitaj još:   VUČIĆ POZVAO I PROZVAO SAMOG SEBE: "Spreman sam za poligraf..." (foto, video)

Rečeo je i kako se tokom pandemije u džamijama svakodnevno uče ezani, salavati, obavljaju namazi, uče mukabele te da se džematski odbori brinu o džamijama, uređuju ih i pripremaju.

izvor agencije AA

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more