IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Situacija alarmantna: Tajna evakuacija zaraženih u manjem bh entitetu… (foto)

U manjem bh. entitetu potvrđen je 891 slučaj virusa korona, od posljedica COVID 19 preminulo je 37 osoba, a oporavila se 381 osoba…

BANJA LUKA: BiH, Crna Hronika, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, subota… 02.05.2020… 13: 26… Situacija alarmantna: Tajna evakuacija zaraženih u manjem bh entitetu… (foto)

U toku je premještanje pacijenata sa pojedinih klinika Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci.

Kako javlja reporterka N1, ovim povodom se zvanično niko od nadležnih nije obratio javnosti.

Dosad je u ovoj zdravstvenoj ustanovi evidentirano više od trideset slučajeva zaraze korona virusom među zdravstvenim radnicima.

U posljednjoj sedmici, devetoj od izbijanja pandemije, zabilježen je veliki rast broja oboljelih ljekara i tehničara.

Jutros je, podsjećamo, saopćeno da je u posljednja 24 sata evidentirano ukupno 49 novozaraženih osoba u ovom bh. entitetu.

”Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske izvršeno je testiranje 455 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 49 osoba u Republici Srpskoj, saopćeno je jutros iz Vlade Republike Srpske”.

U istom saopćenju navodi se da je prisustvo novog virusa korona u posljednja 24 sata potvrđeno kod pet medicinskih sestara i jednog doktora medicine u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske. Testirano je i još 96 zdravstvenih radnika u ovoj zdravstvenoj ustanovi i ovi nalazi su negativni.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za ponedjeljak, 10. SEPTEMBAR 2018.

Podsjećamo da su printani mediji objavili informacije da su mogući uzrok pojave novog žarišta koronavirusa i brzog širenja zaraze među medicinskim radnicima u Banja Luci upravo ruski vojnici koji su na poziv Milorada Dodika nedavno posjetili i “dezinfikovali” UKC RS. Zdravstveno stanje ruskih vojnika nije provjereno prije ulaska na teritoriju BiH iako je posljednih dana u Rusiji zabilježen najveći eksponencijalni rast novooboljelih u svijetu. 

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđen je 891 slučaj virusa korona, od posljedica COVID 19 preminulo je 37 osoba, a oporavila se 381 osoba.

izvor (SB i N1)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more