IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NJEMAČKA: Od danas ublažene brojne mjere i pad novozoraženih i umrlih od koronevirusa… (foto)

U Njemačkoj su od danas ublažene mjere donesene ranije s ciljem efikasnije borbe protiv koronavirusa…

BERLIN: Svijet, Recepti, Ekonomija, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak… 04.05.2020… 12: 26… NJEMAČKA: Od danas ublažene brojne mjere i pad novozoraženih i umrlih od koronevirusa… (foto)

Njemačka je poslednjeg dana u nedjelji zabilježila pad broja novozaraženih i umrlih usljed zaraze koronavirusom. Jučer je na testiranju potvrđeno 697 novih slučajeva, što predstavlja pad od 22 posto broja novozaraženih u odnosu na dan ranije kada je zabilježeno 890 novih slučajeva.

Prema podacima Univerziteta Johns Hopkins jučer su od posljedica infekcije umrle 54 osobe, a dan ranije bilo je i više preminulih (76). Nažalost, u posljednja dva dana opada i broj oporavljenih pa se tako jučer od koronavirusa oporavilo 1.600 osoba, a dan ranije njih 2.100. U petak se oporavilo 3.400 osoba, što u odnosu na jučer predstavlja dvostruko veći broj.

U Njemačkoj su od danas ublažene mjere donesene ranije s ciljem efikasnije borbe protiv koronavirusa.

Frizerski saloni i muzeji ponovo rade, a djeca završnih razreda i viših razreda osnovne škole treba da krenu da idu u školske klupe svakodnevno. Vlade su se dogovorile čak i da otvore igrališta za djecu, ali sve ovo naravno uz poštovanje propisa o socijalnom distanciranju i nošenju zaštitne opreme.

Ublažavanje restrikcija nakon intenzivne borbe s pandemijom najbolje funkcioniše u njemačkoj Saksoniji koja ima relativno nisku stopu zaraze. Oni su među prvima koji su ublažili mjeru ograničenja kretanja dozvolivši okupljanje do pet osoba, piše njemački Sueddeutsche Zeitung.

Čitaj još:   PLJAČKA GODINE: Ukrali 80 LUKSUZNIH auta iz salona tokom protesta u SAD- u... (foto i video)

Berlinski gradonačelnik Michael Muller je kritikovao državu zbog ublažavanja mjera, no ministri se ne slažu s njim da je riječ o lošim potezima. Prethodnih dana zbog nezadovoljstva mjerama su održani i protesti u Stuttgartu.

Danas je prvi put nakon duže vremena u katedrali u Kelnu održana služba uz prisustvo vjernika. Određenom broju vjernika je dozvoljeno da dolaze na molitve tako da imaju mogućnost držanja socijalne distance od dva metra.

izvor iBalkan.net / agencije