IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Epidemiolog objasnio: Kako će se građani testirati i ispitivati se imunitet na koronavirus… (foto)

Profesor dr Tatjana Pekmezović govorila je na temu koronavirusa…

BEOGRAD: Regija, Recedpti, Zanimljivosti, vijesti, utorak… 05.05.2020… 16: 26… Epidemiolog objasnio: Kako će se građani testirati i ispitivati se imunitet na koronavirus… (foto)

Kada se radi o istraživanju i analizi kolektivnog imuniteta, doktorka navodi da “epidemiološke studije ovog tipa imaju jasno definisanu metodologiju” koja će i ovoga puta biti striktno ispoštovana.

-Izbor osoba je slučajan uzorak. Bili bismo zadovoljni kada bi odziv domaćinstva koja budu pozvana da učestvuju u studiji, bio veliki. Dosta ljudi nam se mejlom javlja dobrovoljno da učestvuje, a to nije metodološki isravno i mi ne možemo to da prihvatimo koliko god želeli…

Građani će sigurno imati prilike da provere svoj serološki status na neki drugi način u sistemu zdravstene zaštite. Međutim, ovo je naučna studija, naučna metodologija, koja ima za cilj da da razultate koji će biti značajni za javno zdravlje naše populacije – objašnjava profesorka Pekmezović.

Ona dodaje da su etički principi izvođenja ove studije su pod kontrolom.

– Dozvole naših etičkih komiteta biće notifikovane u Etičkom odboru Srbije – kaže ona.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 29. decembar 2018. godine

– Zatim, svako domaćinstvo koje bude pozvano i prihvati da učestvuje, imati svoj termin u Institutu za javno zdravlje ili Zavodu za javno zdravlje, zavisno od teritorijalne pripadnosti. Tamo će im sve biti objašnjeno razumljivim jezikom za čovjeka koji nije zdravstveni radinik, moći će da se posavetuju i dobiju odgovore na sva pitanja. Ako pristanu, dobiće na potpis pisani pristanak. Imamo 3 upitnika, vrlo kratka, ali sa veoma značajnim pitanjima – objašnjava doktorka.

– Nakon popunjavanja 3 upitnika uzma se 6-10 ml krvi, koja se ispituje u Inepu. Svaki ispitanik bira da li će mejlom, sms-om, telefonski ili lično preuzeti rezultate.

Profesorka naglašava da je učešće u svakoj naučnoj studiji dobrovoljno, i zasnovano na odluci kontaktirane porodice.

– Mi apelujemo da se pristane, jer će korist biti ne samo opšte dobro, već će i svaka porodica dobiti i nalaz serološkog testiranja pa će znati i kakav im je imunitet u tom trenutku…

izvor agencije

Čitaj još:   DANIJEL Živković: Bez DPS- a nema kompetentne i odgovorne vlade, koja može da obezbijedi stabilnost Crne Gore... (foto)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more