IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Koliko traje OPORAVAK OD KOVID- 19: Kod nekih nedelju dana, kod drugih i DUŽE OD GODINE, zavisi od ovoga… (foto)

U zavisnosti od težine slučaja, oporavak od korona virusa može trajati nedeljama, mesecima, ili čak duže od godinu dana, navodi BBC…

ISTANBUL: Svijet, Recepti, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, srijeda… 06.05.2020… 13: 26…  Koliko traje OPORAVAK OD KOVID- 19: Kod nekih nedelju dana, kod drugih i DUŽE OD GODINE, zavisi od ovoga… (foto)

Oboljeli sa blagim simptomima oporave se kod kuće obično za nedelju dana, ali i u nekim od takvih slučajeva oporavak može trajati duže.

Dok pacijent ima povišenu tjelesnu temperaturu, zaraza korona virusom je i dalje prisutna u organizmu, ali eventualni neprestani kašalj tokom narednih par nedelja nije razlog za brigu, ističe BBC…

Čak i po prestanku infekcije, neki ljudi će se osjećati veoma umorno, usled čega i najobičnije radnje poput oblačenja ili kuhanja čaja traju duže i predstavljaju veliki napor.

Takvi rekonvalescenti moraju mnogo da se odmaraju, zdravo hrane i piju velike količine vode.

Kod onih sa ozbiljnim simptomima, koji su boravili u bolnici i primali oksigensku terapiju, pojaviće se umor i gubitak daha po otpuštanju kući, zbog toga što organizam mora da se oporavi od upale i oštećenja izazvanih virusom.

Fizički oporavak obično traje od dvije do osam nedelja, ali je značajan i aspekt psihičkog zdravlja, jer je boravak u bolnici uznemirijući za mnoge, naročito bez posjeta.

Čitaj još:   ŽELJKO Vukmirović: Prokleti rajsferšlus i gazda Rajo... (foto)

Njima će za povratak normalnom životu biti potrebna pomoć i interakcija sa drugima, a od pomoći može biti i ako njihovi bližnji učestvuju u njihovim hobijima ili samo razgovaraju sa njima, kao i savjeti stručnjaka za mentalno zdravlje.

Oboljeli sa teškim simptomima liječe se na intenzivnoj njezi i priključeni su na respirator, a oporavak traje od godinu do godinu i po dana.

Osim zamora, poteškoća sa disanjem i psihičkih problema, tokom perioda oporavka postoji i fizička slabost usled dugotrajnog nemoćnog ležanja u krevetu, i potrebno je vrijeme za ponovnu izgradnju mišićne mase.

Nekima od takvih pacijenata potrebna je fizikalna terapija, i važno je da rade preporučene fizičke vježbe, ali i da dobiju ohrabrenje od svoje okoline.

Mnogo pacijenata sa intenzivne nege poslije bolničkog liječenja pati od delirijuma, psihičkog stanja koje karakterišu zbunjenost i teškoće sa održavanjem pažnje.

Neki će doživljavati kratke momente prisećanja na traumatično iskustvo koje im je donijelo oboljevanje od COVID-19, a kod najozbiljnijih slučajeva može se pojaviti sindrom posttraumatskog stresa.

Za povratak normalnom funkcionisanju može biti potrebno od šest nedelja do tri mjeseca, a možda i duže.

Podrška bližnjih igra veoma važnu ulogu, kao i pomoć ljekara opšte prakse i stručnjaka za mentalno zdravlje.

Čitaj još:   Pandemija: Koronavirus najčešće prenose osobe koje ne ispoljavaju simptome...(foto)

Ako ostavimo duhan, pijemo manje količine alkohola, zdravo se hranimo, vhežbamo i održavamo zdravu tijelesnu težinu, najverovatnije ćemo se brže oporaviti od korona virusa, savjetuje BBC.

izvor agencije BBC

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more