IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Medžlisi Islamske zajednice Srbije: Džamije od sutra ponovo otvorene za vjernike … (foto)

Od petka na snagu stupa odluka Rijaseta Islamske zajednice Srbije o načinu sprovođenja vjerskog života nakon ukidanja vanrednog stanja, a kojom se džamije u Republici Srbiji otvaraju za vernike nakon gotovo mesec i po dana…

NOVI PAZAR: Srbija, Putovanje, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak… 07.05.2020… 20: 56… Medžlisi Islamske zajednice Srbije: Džamije od sutra ponovo otvorene za vjernike … (foto)

“Odobrava se da dnevne, džuma i teravih namaze u džamijama i mesdžidima, pored imama i muezina, može obaviti veći broj džematlija, prema kapacitetu džamije, a poštujući važeću meru Vlade Republike Srbije o fizičkoj distanci od 2 metra, pri čemu je poželjno prema mogućnosti koristiti i kapacitete harema džamije”, navodi se u saopštenju.

Medžlisi Islamske zajednice Srbije dužni su da, prema odluci donijetoj na poslednjoj sjednici, obezbjede dovoljne količine dezinfekcionih sredstava.

Obavezno je postavljanje dezinfekcione barijere na ulazu u džamije kao i sredstvo za dezinfekciju ruku.

Starijima i džematlijama s hroničnim bolestima preporučeno je da namaze do daljnjeg obavljaju u svojim domovima. S druge strane, vjernicima koji na namaz dolaze u džamiju savjetuje se da i dalje budu maksimalno oprezni te da preduzimaju sve mjere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

“Džematlije koje dolaze u džamije i mesdžide dužni su ibadet abdesta obaviti u svojim kućama, obavezno će nositi osnovna zaštitna sredstva kao što su zaštitne higijenske maske za lice i rukavice, te svoju sedžadu za namaz i striktno se pridržavati uputstva o postupanju koja im daju službena lica Islamske zajednice”, navedeno je u saopštenju Rijaseta Islamske zajednice Srbije.

Čitaj još:   CRNA GORA: Formalno poznata imena devet kandidata za MINISTRE u novoj VLADI...

Prethodnih mjesec i po dana džamije u Srbiji bile su zatvorene zbog pandemije koronavirusa...

iBalkan.net / agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more