IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Muslimani večeras obilježavaju Lejletul- Bedr noć…

Muslimani večeras 17. noći ramazana obilježavaju Lejletul-bedr, Noć bitke na Bedru, događaj koji je promijenio tokove svjetske historije.

Naime, 17. ramazana, 624. godine na brdu Bedr, blizu grada Medine, dogodila se prva bitka u historiji islama.

Tada su muslimanski neprijatelji imali oko 900 boraca, a muslimana je bilo oko 300. Borili su se na Bedru, Muhammed a.s. i ashabi, potvrdili su i dokazali koliku snagu, hrabrost, odlučnost i strpljivost daje islam. Stoga je ovaj događaj još poznat kao Bedr el-kubra (Veliki Bedr).

Iako brojčano slabiji, muslimani su, predvođeni Muhammedom a.s. vojno porazili neprijatelje. Tada je poginulo 14 muslimana, a neprijatelja 70, ostali su zarobljeni.

O toj pobjedi se u Kur'anu kaže „Koliko je malih grupa pobijedilo velike grupe s Allahovom dozvolom. A Allah je sa strpljivima.”

Čitaj još:   ZIMA SE POČELA DA PREDAJE: Večeras i sutra padavine, za vikend sunčano vrijeme, prognoza za narednih nekoliko dana... (foto)

Zato je bitka na Bedru inspiracija muslimanima i potvrda da brojčani odnos snaga nije presudan, već iskrena vjera i to je znak da je snaga u jedinstvu muslimana.

U znak sjećanja na bedranske borce u džamijama se uči Bedrija i poimenično se prozivaju svi borci Bedra, i hazreti Osman, koji je bio spriječen teškom bolešću svoje žene, Poslanikove kćeri, da učestvuje u bici.

izvor: agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more