IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Sve o izlazaku i ulazku u Srbiju o korona testu za one koji bi da putuju… (foto)

Ako vas strah od koronavirusa nije odvratio od putovanja u druge zemlje, stroga pravila prelaska preko granica i korona testu možda hoće…

BEOGRAD: Regija, Ekonomija, Putovanja, Zanimljivosti, vijest, ponedeljak… 11.05.2020… 11: 35… Sve o izlazaku i ulazku u Srbiju o korona testu za one koji bi da putuju… (foto)

Granice se lagano otvaraju, ali još nema usaglašenih pravila kako će tačno funkcionisati putovanje iz jedne u drugu zemlju. Kako je najavljeno, za ulazak u Srbiju biće potreban negativan korona test, koji nije stariji od tri dana, dok je u suprotnom predviđen karantin. Dakle, testiranje treba blagovremeno uraditi u zemlji iz koje dolazite, a cijene variraju do čak 300 eura…

Najavljeno je da će testiranje u Srbiji koštati oko 50 eura, ali pitanje je da li će vam biti dovoljan negativan rezultat da biste mogli da uđete u neku drugu zemlju. Naravno, u slučaju da treba da se vratite poslije, recimo, nedjelju dana, ponovo će biti potrebno da se testirate da biste mogli da uđete u Srbiju.

Cijela procedura djeluje prilično zamorno po informacijama koje su zasad plasirane, a dok nadležni ne dođu do nekog konačnog rješenja, pokušaćemo da objasnimo kakva pravila zasad važe.

Što se tiče ulaska u Srbiju, objavljeno je da će biti neophodan negativan PCR test na koronavirus, koji nije stariji od tri dana. U suprotnom, sljeduje karantin od punih 14 dana.

“Usvojili smo odluku da će našim građanima iz inostranstva, kada se vraćaju u zemlju, biti dovoljan PCR test koji pokazuje da su negativni na kovid 19, koji su uradili u poslednja 72 sata i onda neće morati da budu u karantinu 14 dana”, objavila je premijerka Ana Brnabić.

Čitaj još:   "Zašto MILE Dodik umjesto Bošnjak često koristi termin musliman"...

Građani koji budu putovali u inostranstvo u zemlje koje insistiraju na zdravstvnom pasošu, moći će u Srbiji da urade test na koronavirus koji će koštati oko 6.000 dinara, najavio je pulmolog Branimir Nestorović. Te testove će, navodno, moći da urade na svoj zahtjev u laboratoriji u Kliničkom centru Srbije.

Međutim, to ne znači da će mirni krenuti preko granice, jer kako djeluje, svaka zemlja ima neka svoja pravila – ulazak u druge države zavisi od toga gde putuju i građani treba da se informišu pre svega o novim merama koje tamo važe i testovima koji se tamo eventualno priznaju.

Hrvatski mediji, na primer, pišu da će u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo ovaj test koštati 200 eura, mada je hrvatski ministar zdravlja prethodno govorio kako pouzdani test na kovid 19 košta oko 100 eura. Isto je i u BiH, a za Sloveniju još nije određena tačna cijena, mada su procjene da test neće biti skuplji od 20 eura.

Ranije je bilo najava da će dobrovoljni test u Grčkoj koštati od 120 do 300 eura, ali je grčki ministar turizma nedavno izjavio da je moguće da ta cijena padne i na 10 evra po osobi kasnije tokom leta.

Čitaj još:   DIRLJIV POČETAK UTISKA: Olja ispričala priču o Džeju... (foto i video)

Dok se to ne desi ili se bar utvrde neka opšta pravila, računica bi mogla da se mijenja iz dana u dan.

Izvor: Nova.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more