IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OSMAN KARIĆ OD OCA HAJRUDUNA I DJEDA OMERA PREKRŠIO TRADICIJU I KRSTIO SINA STEFANA ???

Stefan Karić odavno je poznat javnosti kao veliki zavodnik, ali je pravu i veliku popularnost stekao učešćem u aktuelnoj sezoni “Zadruge”, najgledanijeg rijalitija na ovim prostorima, gdje je trenutno u vezi sa Ivanom Šopić. Međutim, neko ko je pored njega stekao veliku popularnost i interesovanje javnosti jeste njegov otac Osman Karić.

Mi smo želeli da saznamo nešto više o ovoj porodici, a kako Osman ima specifično ime, pitali smo ga da nam ispriča kako ga je dobio, ali i kako je odlučio da svom sinu da baš ime Stefan.

-Naši korijeni potiču iz Bosne. Moj djeda se zvao Omer Karić, rodom iz mjesta Janja, rođen je 1905. godine, ali ne znam tačan datum. Baba, Šemsa, rođena je 1915. godine, tačan datum je barem meni nepoznat. Djed se doselio u Beograd 1920. godine, sa svojih 15 godina i naselio se na Zvezdari, u ulici Baje Sekulića (sadašnja Sv. Nikole) gdje je živio i radio do kraja svog života, do svoje 75. godine.

U braku su moji baba i deda dobili troje djece, dva sina Hasana i Osmana, po kome ću ja dobiti ime i ćerku Hajriju koja zbog, u to vrijeme neizlječive bolesti dječije paralize, umire u 12. godini. Baba i deda ostaju bez ćerke koju su jako voljeli, a u želji da dobiju još jednu ćerku, rađa se moj otac Hajrudin (smijeh). Mora da su bili srećni, mada više razočarani iz razloga što su u tom trenuku imali trojicu sinova, a ćerku ne. Mada, mislim da je to sve sudbina, jer da nije njega, ne bi bilo danas ni mene ni Stefana – priča Osman i otkriva nam kakvo je bilo njegovo detinjstvo:

Tokom detinjstva su mi se dešavale razne scene, prozivke ostale djece jer, kao što znate, moje ime na ovom podneblju gde sam rođen je štrčalo iz mase. Mnogi su me nazivali “šiptarom”, za mene je to bilo jako ponizno jer djeca, pa čak i stariji, nisu pravili razliku između Kosovskih šiptara i Bosanskih muslimana. Tada su bili i nemiri i studentski protesti u vezi Kosova, što je bila još jedna otežavajuća okolnost. Kada sam se oženio prvi put, Lidijom, Stefanovom majkom, poslije nekog vremena je ona zatrudnjela i saznali smo da nosi dječaka. Nije mi dugo trebalo da odlučim da ću tom dječaku dati srpsko ime jer nisam htio da prolazi kroz iste situacije kao ja. Napisao sam na tri papira tri muška imena koja su bila aktuelna u to vrijeme – Luka, Stefan i Filip. Pomiješao sam ih u rukama, bacio na sto i rekao supruzi da izabere. Izvukla je papirić na kom je pisalo “Stefan” i tako sam sinu dao ime. Posle ko zna koliko vremena našeg poturčivanja, Stefana sam posrbio i vratio u pravoslavnu vjeru. Što se tiče vjera, nisam pristrasan, vjerujem u nešto iskonsko, poštujem svačiju vjeru, a ljude cijenim po tome kakvi su, kakav je ko čovek. Nisam nacionalista – zaključio je Osman.

autor: Nemanja Vujčić

izvor: pink.rs

Čitaj još:   ZADRUGA: Osman Karić bez dlake na jeziku o Miljani, svi su ostali u šoku zbog njegove izjave... (foto i vidio)


NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more