IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NEREDI U VIŠE GRADOVA TOKOM PROTESTA: Hapšenja sukobi i tenzije… (foto i video)

Joanikije ostaje u pritvoru nakon odbijanja žalbe advokata a u Nikšiću i Pljevljima policija bacila suzavac, građani bacali kamenice, epilog su brojni privedeni, ali i povrijeđeni policajci..

PLJEVLJA: Crna Gora, Crna Hronika, Putovanja, Zanimljivosti, vijest, četvrtak… 14.05.2020… 14: 15… NEREDI U VIŠE GRADOVA TOKOM PROTESTA: Hapšenja sukobi i tenzije… (foto i video)

Ulazak u socijalnu krizu i izbornu kampanju, u kombinaciji sa tenzijama, može da napravi veoma rizičinu atmosferu, u koju jedna prazna i ostrašćena glava može da dovede do usijanja.

Joanikiju i još osmerici sveštenika određeno je policijsko zadržavanje do 72 sata zbog litije u čast Svetog Vasilija Ostroškog, kojoj je prisustvovalo više hiljada građana. Pritvor je određen i sveštenicima Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću, Nikoli Marojeviću i Slobodanu Jokiću.

Sudija za istragu Osnovnog suda u Nikšiću odbio je juče žalbe advokata na određivanje pritvora, a sinoć su zbog toga organizovani protesti građana u nekoliko gradova. Oni su se u Nikšiću i Beranama okupili ispred zgrade policije nakon čega su krenuli u protestnu šetnju, dok su u Pljevljima protestovali u centru grada. Epilog je više privedenih građana, među kojima i fotoreporter “Novosti”, kao i povređeni policajci u Pljevljima.

Joanikije tužilaštvo

U Nikšiću i Pljevljima je policija bacila suzavac a građani uzvratitli kamenicama, dok su u Beranama u trenutku zaključenja lista građani ostali ispred Manastira Đurđevi stupovi gdje je sjedište eparhije uhapšenog episkopa.

U Tivtu je saslušan sveštenik Mijailo Backović, a u Bijelom Polju Darko Pejić i Siniša Janković.

Čitaj još:   ELITNI KUHAR OTKRIO DVA SASTOJKA KOJI DODAJE U BAŠ SVAKO JELO: Jeftini su, neviđeno zdravi i koriste se kod nas... (foto)

Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori zatražio je juče da se sveštenici puste na slobodu i pozvao sve političke lidere da se uzdrže od bilo kakvih partijskih i političkih zloupotreba Crkve.

U saopštenju se navodi da je sveštenstvo, u dogovoru sa mitropolitom Amfilohijem i episkopom Joanikijem, riješilo da zbog zdravstvenih mjera bude samo održan moleban u hramu, bez molitvenog hoda.

“Međutim, zbog naroda, koga je bilo u tolikom broju da nije sav mogao stati u crkvu već se izlio oko hrama i na ulice, krenulo se spontano u tradicionalni hod, kome – ni pred Bogom ni pred ljudima – nije bilo alternative”, navodi se u saopštenju.

Hapšenje sveštenika u Nikšiću izazvalo je visoke tenzije i oštre reakcije dijela javnosti i opozicije, a u Andrijevici su građani u znak protesta nekoliko sati držali pod blokadom put Berane-Andrijevica-Plav. Policija je blokadu razbila suzavcem i uhapsila više učesnika protesta.

Iz DPS-a su saopštili da izjave srbijanskih političara i zvaničnika koje se odnose na događaj u Nikšiću predstavljaju neprimjereno miješanje u unutrašnja pitanja Crne Gore i spadaju u domen predizbornog marketinga.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh SPC Irinej kazali su da su veoma zabrinuti zbog hapšenja vladike Joanikija i sveštenika u Crnoj Gori.

Čitaj još:   Dragan BURSAĆ: "SPC promovisala knjigu MONSTRUMA koji je spalio bošnjačku djecu u Višegradu"

Oni su u zajedničkom saopštenju, kako su prenijeli srbijanski mediji, poručili da se nadaju da će srpski narod postupati mirno i pribrano „u trenucima u kojima niko razuman ne priželjkuje bilo kakve nemire i sukobe“.

izvor vijesti.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more