IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MEDIKAMENT KOJI BLOKIRA UPALU PLUĆA: Spasonosan za najteže oboljele od Covida- 19… (foto)

U nekim istraživanjima 19 od 20 teških pacijenata oporavilo se uzimajući lijek, pri kraju je ključna studija Američke agencije za hranu i lijekove (FDA)

ŽENEVA: SVIJET, Recepti, Putovanja, Zanimljivosti, vijest, petak… 15.05.2020… 17: 15…  MEDIKAMENT KOJI BLOKIRA UPALU PLUĆA: Spasonosan za najteže oboljele od Covida- 19… (foto)

Nakon što su teški pacijenti primjerice u Italiji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Španiji, Japanu, Kini i nekim drugim zemljama dobro reagirali na liječenje Actemrom, krenulo je nekoliko studija, ali najviše se očekuje od COVACTA-e, studije koja se radi pod “patronatom” FDA (Američka agencija za hranu i lijekove).

Kraj ovog mjeseca ili početak narednog trebao bi dati odgovore na brojna pitanja vezana uz moguću buduću primjenu ovog lijeka kod teških i srednje teških pacijenta, a sve u očekivanju cjepiva koje vjerojatno neće biti u široj primjeni barem još godinu dana.

Riječ je o lijeku koji proizvodi švicarska tvrtka Roche za liječenje autoimune bolesti reumatoidnog artritisa, a za tu je namjenu registriran i u Hrvatskoj.

Naučnici naglašavaju da postoje dobri razlozi za vjerovanje da bi lijek mogao blokirati upalni proces u plućima, odnosno smanjiti potrebu za respiratorima, kao i broj umrlih od Covida-19. Actemra djeluje tako da smanjuje razinu proteina interleukina-6 (IL-6) kojeg pacijenti s reumatoidnim artritisom i nekim drugim autoimunim bolestima imaju previše, što uzrokuje upalu.

Lijek blokira taj protein i tako se upala smiruje pa se smatra da bi mogao spriječiti i prekomjernu reakciju imunološkog sustava kod nekih pacijenata s koronavirusom. Riječ je o citokinskoj oluji zbog koje upalne molekule otežavaju disanje, odnosno virus onemogućava normalan rad pluća i dotok kisika.

Čitaj još:   HAOS: U Kini registrovani novi slučajevi koronavirusa, koji se sad ponaša drugačije ... (foto)

Također može doći do zatajenja više organa, odnosno do smrtonosnog šoka.

Zemlje koje su koristile Actemru za liječenje Covida-19, uključujući i Kinu, u jednom su izvješću već ranije navele da se od 20 liječenih teških pacijenta oporavilo čak 19. U članku objavljenom početkom travnja, tim istraživača sa Sveučilišta u Torontu rekao je da pacijenti s koronavirusom sa značajno visokom razinom IL-6 lakše razvijaju teška stanja i da Actemra pomaže u liječenju ozbiljnih simptoma. Istaknuli su također da sigurnost i djelotvornost lijeka treba ispitati kroz velike kliničke studije.

I Japanci su testirali lijek u Medicinskom centru u Osaki na sedam pacijenata s teškom upalom pluća, od kojih je kod pet zabilježeno poboljšanje stanja.

“Naš sljedeći korak je da otkrijemo kada ćemo početi s primjenom lijeka kako bismo maksimizirali njegov učinak”, rekao je Toshio Tanaka, zamjenik ravnatelja medicinskog centra.

Upravo Actemra je već registrirana za suzbijanje citokinske oluje i zato se toliko nade polaže u taj biološki lijek koji se inače daje intravenozno.

Prvi rezultati govore da bi možda u liječenju koronavirusa bila dovoljna čak i samo jedna doza ovog lijeka.

Čitaj još:   VOLODIMIR Zelenski zarobio VIKTORA Medvedčuka kuma VLADIMIRA Putina: Objavljena fotka sa lisicama na rukama... (foto)

No, za konačnu odluku o tome hoće li Actemra biti na popisu lijekova za liječenje Covida-19 treba pričekati pravorijek COVACTA -e.

itvor jutarnji list.hr

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more