IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO: Razišli se ANTIFAŠISTI poslali poruku kardinalu Puljiću i organizatorima mise… (foto)

Protestom u tišini građani su odali počast žrtvama zločinačkog ustaškog terora u Sarajevu 1941 – 1945, a potom se u mirnoj protestnoj šetnji uputili ka centru grada i spomeniku Vječna vatra, podignutom 1946. godine, na prvu godišnjicu oslobođenja Sarajeva od fašista u znak sjećanja na vojne i civilne žrtve Drugog svjetskog rata…

SARAJEVO: Regija, Putovanja, Zanimljivosti, vijest, subota… 15.05.2020… 19: 35…  SARAJEVO: Razišli se ANTIFAŠISTI poslali poruku kardinalu Puljiću i organizatorima mise… (foto)

Završena je protestna šetnja antifašista i komemoracija žrtvama fašističke NDH u Sarajevu, koja se održavala skoro istovremeno kad i misa posvećena žrtvama blajburške tragedije, koju je u sarajevskoj Katedrali predvodio nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić.

Portparol MUP-a Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić rekao je da nisu zabilježili nijedan incident. Procjenjuje se da je na skupu bilo oko 5.000 građana.

Antifašisti su krenuli iz sarajevsog naselja Marindvor, pored zgrade Filozofskog fakulteta, na mjestu na kojem je u martu 1945. godine ustaška vlast, pod vodstvom Maksa Luburića, objesila 55 antifašista.

Članovi Saveza antifašističkih boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) položili su cvijeće i odali počast žrtvama na spomen-obilježju ubijenim antifašistima ispred zgrade Filozofskog fakulteta.

Čitaj još:   RIJAD: Zatražene smrtne kazne za pet osoba u vezi s ubistvom novinara...

Protestna šetnja antifašista i komemoracija žrtvama fašističke NDH u Sarajevu održava se skoro istovremeno kad i misa posvećena žrtvama blajburške tragedije, koju u sarajevskoj Katedrali Srca Isusova predvodi kardinal Vinko Puljić.

Protestom u tišini građani su odali počast žrtvama zločinačkog ustaškog terora u Sarajevu 1941-1945, a potom se u mirnoj protestnoj šetnji uputili ka centru grada i spomeniku Vječna vatra, podignutom 1946. godine, na prvu godišnjicu oslobođenja Sarajeva od fašista u znak sjećanja na vojne i civilne žrtve Drugog svjetskog rata...

izvor iBalkan.net / agencija AA

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more