IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

RAMAZAN U ISTANBULU za vrijeme korona- virusa…(foto)

U danima svetog mjeseca ramazana islamski se svijet suočava s paradoksom koji je donijela pandemija koronavirusa: prisilno odvajanje u doba kad je druženje gotovo sveto.

Ali sa zatvorenim džamijama, policijskim satom zbog koronavirusa i zabranama masovnih molitvi u R.Turskoj suočavaju se s ramazanom kao nikad prije.

Ramazan u İstanbulu se dočekuje u tišini …  Neki se s voljenima sastaju ‘na daljinu’. Nema zajedničkog iftara, nema zajedničkih molitvi u džamiji, nema čak ni tračeva s prijateljima.. Mnogi vjernici nisu mogu zamisliti ramazan bez teravija u džamijama poslije iftara, a zato svako vece su otvoreni svi prozori kako bi culi imama… Mnogi danas tvrde da ove godine nema uopće ramazanskog ozračja.

Medjutim lako se je podsjetiti na one ” ramazane” kad je sve nekako bilo ljepse i jednostavnije, bilo je uobicajeno da se radujemo ovom mjesecu i sacekamo ga sa srecom u srcu. Zato zelimo sa Vama podijeliti ta neka nasa sjecanja i zaboravimo na trenutkak i pandemiju i policijski sat…

Čitaj još:   NEZAPAMĆENA NESREĆA NA MAGISTRALI: IMA MRTVIH, hitne službe na terenu...

Kada nastupi mjesec ramazan, Istanbulom vlada posebna duhovna atmosfera. Brojna kulturna događanja, zajednički iftari i druženja samo su neke od posebnosti ramazana u Istanbulu.

Grad Istanbul organizovaju masovne iftare za stotine hiljada njegovih stanovnika.

Vrijeme provedeno uz ramazan u Istanbulu je nešto što se samo riječima ne može opisati, niti slikom dočarati. Moraš biti okružen atmosferom da bi doživljaj ispunile životom.

http://ibalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more