IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VELIKE PROMJENE OD 22. MAJA i 1. JUNA: Kada će u Srbiji moći da putuju i šta ih ČEKA NA GRANICAMA… (foto)

Dvije velike promjene slijede u “postkorona” životu- jedna se dešava od 22. maja, a druga od 1. juna i počinje da znači…

BEOGRAD: Regija, Ekonomija, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, utorak… 19. 05. 2020… 22:00… VELIKE PROMJENE OD 22. MAJA i 1. JUNA: Kada će u Srbiji moći da putuju i šta ih ČEKA NA GRANICAMA… (foto) 

Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 na današnoj sjednici analizirao je trenutnu epidemiološku situaciju i donio nove mjere koje su u skladu sa njom.

Tako je danas Štab preporučio Vladi Srbije da počevši od petka, 22. maja, za ulazak u Srbiju više nije biti potreban negativan test, niti posebna dozvola kako za domaće, tako i za strane državljane.

Kako je saopšteno sa sednice Kriznog štaba, svim osobama koje ulaze na teritoriju Srbije biće uručivana zdravstvena upozorenja u kojima se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj virus još uvijek cirkuliše, kao i načini prevencije infekcije.

Kako sada stvari stoje, za ulazak u Srbiju neće biti potreban test i testiranje na koronu, već će svi koji su “zdravstveno sumnjivi” biti pod epidemiološkim nadzorom.

Ova preporuka treba da bude potvrđena u četvrtak, na sjednici Vlade Republike Srbije.

Što se tiče PCR testova na korona virus, koji će biti potrebni onima koji putuju u one zemlje koje traže ovakav svojevrsni “zdravstveni” odnosno “korona pasoš” ili stranim državljanima, a koji se radi na lični zahtjev, on će devinitivno koštati 6.000 dinara, na teritoriji cijele Srbije, odlučeno je danas na Štabu.

Za studente i maloletna lica testiranje je i dalje besplatno.

Naime, već dugo se spekuliše kolika će konačna cijena ovog da bude, mada se uvijek gorovilo okvirno 6.000 dinara. A onda je juče Zavoda za javno zdravlje Pančevo (ZJZPA) izašao sa iznosom od 8.225 dinara. U tu cijenu ulazi troškovi uzorkovanja, testiranja i izdavanja sertifikata. Međutim, još prije današnje odluke Kriznog štaba, ovaj Zavod saopštio je da će cijena ipak iznositi 6.000 dinara. To će sada biti cijena koja će važiti za cijelu teritoriju Srbije.

Iako se poslednjih dana dosta pričalo o tome da će na današnjem Kriznom štabu biti donijete nove restriktivne mkiere, to se nije dogodilo.

Čitaj još:   NOVI PAZAR Rasim LJAJIĆ se zahvalio građanima srpske nacionalnosti...

– S obzirom na brojna nagađanja koja su se ponavljala u prethodnim danima, krizni štab naglašava da nikada nije preporučio sankcije za nenošenje maski na otvorenom prostoru i da uvođenje takvih mjera svakako nije u planu – navodi se u saopštenju Kriznog štaba.

Ipak, svi članovi kriznog staba, na čelu sa ljekarima, apeluju na sve građane da se ponašaju odgovorno prema sebi i drugima jer epidemija još uvijek nije završena.

– Aktivnost virusa jeste umnogome oslabila, ali je neophodno da se svi zajedno i dalje pridržavamo osnovnih epidemioloških mjera, poput nošenja maski, redovne dezinfekcije ruku i održavanja socijalne distance, kako bismo borbu sa korona virusom uspješno i završili – navodi se u saopštenju.

Krizni štab danas je donio i odluku i o vraćanju nekih bolnica u “normalu”.

Čitaj još:   NEMAJU GRANICU SRAMNO DA SRAMNIJE NE MOŽE BITI: Čega se sve neće sjetiti ŠTA RADE KAKO BI OTIŠLI NA ODMOR... (foto i video)

izvor Srbija danas.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more