IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Beograd: U Bajrakli džamiji obilježena Lejletu- I- kadr noć… (foto)

Muslimani u Beogradu je obilježena noć Lejletu-l-kadr, 27. noć mjeseca ramazana, za koju se kaže da je vrednija od hiljadu mjeseci…

BEOGRAD: Srbija, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, srijeda… 19. 05. 2020… 08: 21…  Beograd: U Bajrakli džamiji obilježena Lejletu- I- kadr noć… (foto)

U Bajrakli džamiji u glavnom gradu Srbije okupio se, zbog koronavirusa, znatno manji broj vernika u odnosu na prethodne godine.

U samoj džamiji poštuju se sve epidemiološke mjere, a dezinfekcija je obavezna pri ulasku u džamiju.

U noći Lejletu-l-kadra počela je objava Kur'ana i zato je to jedna od najvažnijih noći u islamskom kalendaru.

Vjeruje se da se u toj noći meleci spuštaju u velikom broju tako da njihov broj premašuje broj kamenčića na Zemlji.

BAJRAKLI DŽAMIJA

Sagrađena je oko 1575. godine, kao jedna od 273 džamija i mesdžida (posebne islamske bogomolje), koliko ih je u tursko doba bilo u Beogradu (Putopisi Evlije Ćelebije).

Čitaj još:   IDU, LAŽNE DOJAVE: UBICA, NAJTRAŽENIJA OSOBA, Viđen u okolini Konjica, policija pretražuje tunele...

Prvobitno se zvala Čohadži-džamija, po zadužbinaru, trgovcu čohom, Hadži-Aliji. Jednoprostorna građevina sa kupolom i minaretom. U vreme austrijske vladavine (1717-1739) pretvorena je u katoličku crkvu kada je i srušen najveći broj džamija).

Po povratku Osmanlija, ponovo je džamija. Husein-beg, ćehaja (pomoćnik) glavnog turskog zapovednika Ali-paše, obnovio je džamiju 1741. godine, pa se neko vrijeme zvala Husein-begova ili Husein-ćehajina džamija.

Krajem XVIII stoljeća nazvana je Bajrakli-džamija, po barjaku koji se na njoj isticao kao znak za jednovremeni početak molitve u svim džamijama.

Poslije obnove u XIX stoljeću, koju su preduzeli srpski knezovi, postaje glavna gradska džamija. I danas je jedina aktivna islamska bogomolja u glavnom gradu Srbije u Beogradu.

http://iBalkan.net

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more