IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Donald Tramp je za SAD broj zaraženih korona virusom nazvao ‘čašću'…(foto)

SAD ima 1,5 miliona slučajeva korona virusa i gotovo 92.000 smrtnih slučajeva, prema podacima Univerziteta ʽJohns Hopkinsʼ...

VAŠINGTON: Svijet, Recepti, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, srijeda… 20. 05. 2020… 12: 21… Donald Tramp je za SAD broj zaraženih korona virusom nazvao ‘čašću'…(foto)

Predsjednik Donald Tramp poručio je da je za SAD “čast” to što imaju najveći broj potvrđenih slučaja zaraze novim korona virusom u svijetu.

“Na to gledam, uz dužno poštovanje, kao na dobru stvar, jer to znači da je naše testiranje mnogo bolje”, rekao je Tramp u Bijeloj kući, prenijela je Hina.

SAD ima 1,5 miliona slučajeva korona virusa i gotovo 92.000 smrtnih slučajeva, prema podacima Univerziteta “Johns Hopkins”.

Na drugom je mjestu Rusija, s gotovo 300.000 potvrđenih slučajeva.

U ponedjeljak je Tramp vodio prvi sastanak vlade otkad je u SAD-u izbila zaraza.

“Usput, znate kad kažete da smo vodeći po broju slučajeva – to je zbog toga što provodimo više testiranja nego bilo ko drugi”, rekao je novinarima.

Čitaj još:   UTJEHA ZA NAJBOLJEG IGRAČA "AJKULA": Ivović sa 23 gola u osam mečeva, najbolji strijelac olimpijskog turnira... (foto i video)

“Tako da na to što imamo mnogo slučajeva”, nastavio je, “ne gledam kao na lošu stvar. Gledam na to, s određenim poštovanjem, kao na dobru stvar, jer to znači da je naše testiranje mnogo bolje.”

Dodao je da to zapravo vidi “kao čast” te da je to “velika posveta testiranju i poslu koji je obavilo mnogo profesionalaca”.

Prema njihovoj tabeli, SAD je na 16. mjestu u svijetu po broju testiranja obavljenih na 1.000 ljudi, ispred Južne Koreje, ali iza zemalja poput Islanda, Novog Zelanda, Rusije i Kanade.

Tokom protekle sedmice SAD je obavio između 300.000 i 400.000 testiranja dnevno, prema navodima volonterske grupe Covid Tracking Project.

SAD je prijavio i najveći broj smrtnih slučajeva u svijetu iako je prema udjelu u broju stanovnika iza Belgije, Velike Britanije i Francuske, prema podacima Univerziteta “Johns Hopkins”.

Izvor: Agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more