IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ISTANBUL: Otvorena bolnica Bašakšehir Cam i Sakura sa kapacitetom 35.000 pacijenata i 500 operacija dnevno… (foto)

Radi se o velikom kompleksu koji se prostire na oko milion metara kvadratnih s kapacitetom od 2.682 kreveta, od kojih se 456 nalazi na odjelima za intenzivnu njegu…

ISTANBUL: Svijet, Recepti, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, četvrtak… 21. 05. 2020… 20: 21… ISTANBUL: Otvorena bolnica Bašakšehir Cam i Sakura sa kapacitetom 35.000 pacijenata i 500 operacija dnevno… (foto)

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan je na otvaranju Gradske bolnice Basaksehir Cam i Sakura u Istanbulu kazao da je taj grad postao međunarodni zdravstveni centar, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je zajedno sa japanskim premijerom Shinzo Abeom otvorio Gradsku bolnicu Basaksehir Cam i Sakura u Istanbulu.

Izrazio je zahvalnost Abeu koji je putem video-linka prisustvovao otvaranju bolnice, kao i svima drugima koji su imali udjela u izgradnji.

Turski predsjednik je podsjetio da je Turska i ranije u mnogim važnim projektima infrastrukture sarađivala sa japanskim firmama.

“Danas dodajemo novi prsten na stari i multidimenzionalni lanac prijateljstva između Turske i Japana. Bolnicu smo nazvali tako da simbolizuje prijateljstvo između turskog i japanskog naroda, te smo oko bolnice zasadili preko 1.000 borova i japanskih trešnji, odnosno sakuri koje su vjesnice proljeća“, kazao je Erdogan.

Dodao je da će Gradska bolnica Basaksehir Cam i Sakura sa svojim izgledom, uslugama koje pruža, te drugim karakteristikama biti jedan od spomenika ponosa Istanbula.

Čitaj još:   ISTANBUL: Bošnjačka zajednica u Turskoj pomaže žrtvama zemljotresa... (foto)

Erdogan je istakao da će bolnica, koja se nalazi u blizini aerodroma Istanbul, pružati uslugu i strancima te je poručio da će postati jedna od glavnih bolnica kada je riječ o zdravstvenom turizmu.

“U vremenu kada mnogi zdravstveni sistemi propadaju, kada su javna uređenja oštećena, Turska i Japan pokazuju uspjeh svima za uzor“, zaključio je Erdogan.

Japanski premijer Abe je poželio da bolnica nazvana po boru (Cam), simbolu zdravlja, donese zdravlje istanbulskom stanovništvu.

Riječ je o velikom kompleksu koji se prostire na oko milion metara kvadratnih s kapacitetom od 2.682 kreveta, od kojih se 456 nalazi na odjelima za intenzivnu njegu.

Gradska bolnica Basaksehir između ostalog raspolaže sa tri heliodroma, četiri urgentna centra, 725 polikliničkih odjela te 90 operacionih sala, u kojima se dnevno može obaviti 500 operacija.

Bolnica će kroz 107 raznih branši dnevno pružati medicinsku pomoć za minimalno sedam hiljada pacijenata.

U ovoj bolnici će se po prvi put upotrijebiti metoda Intraoperativne radioterapije (IORT) koja se primjenjuje dok je pacijent pod anestezijom...

izvor iBalkan.net / agencije AA

Čitaj još:   ISTANBUL: ALMIR u posjeti bratu Ademu, zvijezdi BEŠIKTAŠA...
ISTANBUL: Putnički voz izletio iz šina, 24 stradalih i 124 povrijedjenih…

Kontinuirano raste broj osoba smrtno stradalih osobe i povrijeđenih u Read more

ISTANBUL: Priveden kontraverzni vođa kriminalne grupe Adnan Oktar…

Tursko državno tužilaštvo u Istanbulu vosi opsežnu istragu protiv kriminalne Read more