BRISEL NA RAČUN SRBIJE: EU bjesni zbog čeličnog bratstva Kine i Beograda… (foto)

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Umjesto solidarnosti, pomoći i skidanja embarga na kupovinu medicinske opreme, iz Brisela se put Beograda šalju optužbe da se ne slijedi spoljnu politiku EU i njihove demokratske vrijednosti…

BRISEL- BEOGRAD: Svijet, Ekonomija, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, petak… 22. 05. 2020… 00: 21… BRISEL NA RAČUN SRBIJE: EU bjesni zbog čeličnog bratstva Kine i Beograda… (foto)

Na meti su, prije svega, dobri odnosi koje Srbija ima sa Kinom. Ali, političke krugove u Briselu “žuljaju” i mjere koje su srpske vlasti preduzele kako bi zaustavile epidemiju kovida 19, a za koje, paradoksalno, tvrde da su “nedemokratske”, iako su slične odluke primjenjene u mnogim zemljama, članicama EU.

Naime, najpre se oglasio 21 poslanik Evropskog parlamenta, koji su u pismu evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varheiju optužili srpskog predsejdnika Aleksandra Vučića da je “vanredno stanje uveo ne zbog borbe protiv kovida 19, već da spriječi slobodu kretanja i govora i obezbjedi punu kontrolu nad medijima”.

Uz to, grupa poslanika, koje predvode neki od oštrih kritičara srpskih vlasti, poput Tanje Fajon i Tonina Picule, podsjeća da je predsjednik Srbije na početku pandemije virusa korona izjavio da “evropska solidarnost ne postoji”, kao i da je nastavio “spektakularnu saradnju sa Pekingom i Moskvom”.

Prema nezvaničnim informacijama, tekst pisma sročio je mađarski poslanik Atila Ara Kovač, koji dolazi iz redova opozicione Demokratske koalicije i koji je žestoki kritičar premijera Viktora Orbana. Tako on u pismu pita Varheija “koje akcije namjerava da preduzme kako bi osigurao da EU reaguje ne samo riječima, već i dijelima na ekstremne mjere srpskih vlasti”…

izvor agencije ABC

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});