IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVI PAZAR: Klanjan bajram- namaz jutros na području Sandžak… (foto)

U Novom Pazaru je centralna bajramska svečanost u organizaciji Mešihata IZ- a Sandžaka, pri Islamskoj zajednici Srbije, održana u Hadži Huremovoj (Bor) džamiji, a bajram-namaz je klnajan u 5.42 sati…

NOVI PAZAR: Sandžak, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, nedelja… 24. 05. 2020… 10: 11… NOVI PAZAR: Klanjan bajram- namaz jutros na području Sandžak… (foto)

Klanjanjem bajram-namaza jutros je na području Sandžaka, u Srbiji, počelo tradicionalno obilježavanje Ramazanskog bajrama…

U većini sandžačkih gradova, Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu, Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši, veliki broj vjernika došao je u džamije i klanjao sabah i bajram-namaz.

U Novom Pazaru je centralna bajramska svečanost u organizaciji Mešihata IZ-a Sandžaka, pri Islamskoj zajednici Srbije, održana u Hadži Huremovoj (Bor) džamiji, a bajram-namaz je klnajan u 5.42 sati.

Svečanosti i vjerskom programu uz učenje Kur'ana, u jednoj od najstarijih novopazarskih džamija, prisustvovali su vjernici iz svih dijelova grada, pretežno mladih.

Bajram-namaz i bajramsku hutbu (obraćanje) predvodio je predsjednik Mešihata IZ-e Sandžaka muftija Senad ef. Halitović. On je, ističući da su bajrami dani radosti i veselja, međusobnog zijareta. u bajramskoj hutbi poseban značaj posvetio međuljudskim odnosima i rodbinskim vezama.

Muftija Halitović je citirajući hadis (oporuku Poslanika Muhameda) vjernicima ukazao da će oni od Boga biti sačuvani ako čuvaju rodbinske veze.

“Rodbinska veza ima poseban status u islamu, a oni ljudi koji nered čine na zemlji, kaže Allah, prvi razlog tog nereda je da prekinu rodbinske veze. Zato bajrami nisu da se sjediš sa najužom porodicom i da se veseliš, već da obiđeš svoje najbliže, da vidiš kome je pomoć potrebna i da ih pomogneš”, istakao je Halitović predočavajući da će oni koji su čuvali rodbinske veze na sudnjem danu, kada ne bude drugog hlada, biti u hladu Allaha, a onima koji su uspostavljali rodbinsku vezu Allah će dat dug život i obilnu nafaku (opskrbu).

Naglasio je da Bajram nema smisla ako nema zajedničke radosti i uputio dovu za sve muslimane u svijetu koji su iskušani teškim nedaćama, ratovima, strahotama, gladom…

Čitaj još:   Nema zaraženih od COVID- 19 u Novom Pazaru, jedno lice inficirano u Tutinu... (foto)

“Molim Allaha dž.š. da olakša njihovo stanje, a mi da pogledamo naša srca i vidimo kakvi smo. Da počnemo da mijenjamo stanje. Mnoge stvari možemo promijeniti na bolje ali samo zajedno, ne pojedinačno!”, poručio je sandžački muftija Halitović.

Na području Sandžaka prvog dana Bajrama se organizuju porodični ručkovi uz posebno pripremljenu bajramsku sofru. Tokom Bajrama, svečano odjeveni muškarci, obilaze rodbinu, prijatelje i komšiluk. Žene prvog bajramskog dana obično ostaju kod kuće kako bi dočekale goste, a međusobno i sa porodicom u posjete odlaze drugog i trećeg dana Bajrama. Zbog pandemije koronavirusa ovog Ramazanskog bajrama na snazi su preventivne mjere kojima se preporučuje da se građani ne okupljaju u većem broju.

Na području srbijanskog i crnogorskom dijelu regije Sandžak bajram-namaz je obavljen u više od 200 džamija i mesdžida.

Čitaj još:   U BEOGRADU UHAPŠEN TUTINAC SAMIR H. OPASAN PEDOFIL-GODINAMA seksualno uznemiravao maloljetne DJEVOJČICE

U Novom Pazaru i većini sandžačkih gradova tokom ovog Bajram će biti organizirane bajramske svečanosti i prijemi. Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) prirediće večeras tradicionalni prijem u Glavnom uredu u Novom Pazaru. Takođe, tokom bajramskih dana na džamijama i javnim mjestima istaknute su bajramske čestitke…

izvor iBalkan.net / agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more