IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO: Ponovo otvoreni tržni centri u FBiH… (foto)

Naredbom koja će se primjenjivati do 30. maja u ugostiteljskim objektima i dalje je zabranjena upotreba i konzumiranje nargila…

SARAJEVO: BiH, Recepti, Ekonomija,, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak… 28. 05. 2020… 18: 18… SARAJEVO: Ponovo otvoreni tržni centri u FBiH… (foto)

Tržni centri u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji su zbog širenja nove vrste koronavirusa bili zatvoreni 70 dana, od jutros ponovo rade…

Federalni štab civilne zaštite (FŠCZ) u srijedu je van snage stavio naredbe kojima je obustavljen rad tržnih centara, kao i pružanje usluga unutar ugostiteljskih objekata svih kategorija i u hotelima. Van snage su stavljene i naredbe koje nisu imale rok primjene.

U Sarajevu su jutros svoja vrata ponovo otvorili tržni centri koji su bili zatvoreni u sklopu mjera poduzetih u martu zbog širenja koronavirusa.

U Sarajevu je u srijedu održana 20. vanredna sjednica Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) kojom je predsjedavala zapovjednica Jelka Milićević, a na sjednici je razgovarano o povoljnoj epidemiološkoj situaciji na području Federacije BiH, efikasnosti dosadašnjih i mogućnostima ublažavanju velikog broja donijetih mjera.

Članovi Štaba usvojili su i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) uputili na razmatranje i odlučivanje prijedlog odluke o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (Covid-19) na području FBiH.

Prijedlogom ove odluke 31. maja 2020. godine prestaje stanje nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (Covid-19) na području FBiH koje je Vlada FBiH proglasila 16. marta ove godine. Odlukom o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) na području FBiH zadužit će se FŠCZ i Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva da i dalje prate i procjenjuju stanje epidemiološke situacije na području FBiH i na toj bazi utvrđuju mjere i aktivnosti na sprečavanju širenja koronavirusa (COVID-19).

Čitaj još:   Boro KONTIĆ O SITUACIJI U CRNOJ GORI: "Parlamentarni izbori jako bitni, ovi mladi koji žele da razvlaste DPS misle da je pobjeda nad Đukanovićem arhiviranje Đukanovića..." (foto, video)

Na osnovu preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, FŠCZ van snage stavio je naredbe kojima je obustavljen rad tržnih centara, pružanje usluga unutar ugostiteljskih objekata svih kategorija i u hotelima, a van snage su stavljene i naredbe koje nisu imale rok primjene.

Novom naredbom koja će se primjenjivati do 30. maja u ugostiteljskim objektima i dalje je zabranjena upotreba i konzumiranje nargila (šiša). Ova naredba stupa na snagu danom donošenja, a primjenjuje se do 30. maja ove godine. U obrazloženju ove naredbe, između ostalog, navedeno je da u nargila barovima postoje loši higijenski uslovi te da, u cilju zaštite zdravlja stanovništvo od koronavirusa, do daljnjeg treba zabraniti korištenje ovog duhanskog proizvoda, jer predstavlja rizik za put prenosa određenih infekcija i zaraznih bolesti.

Na vanrednoj sjednici FŠCZ neređeno je da FUCZ izvrši raspodjelu sredstava i opreme (deke, jastuci, tečni sapun, dezinfekciono sredstvo, dezinfekciono sredstvo za ruke, etil alkohol i sredstva za čišćenje) iz donacije Azerbejdžana, svim kantonalnim štabovima civilne zaštite na području FBiH…

Čitaj još:   ATRAKTIVNA BOSANKA, IZVOZILA DROGU U BOCAMA ČILIJA: U stanu joj našli 650.000 dolara, oružje, ali to nije ono NAJGORE... (foto)

izvor ibalkan.net / agencije aa

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more