IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO: Prof. dr. Emin Tahirović s IUS- a pomaže u borbi protiv COVID- 19 u BiH… (foto)

Prof. dr. Emin Tahirović se na poziv svoje suradnice dr. sci. doc. Fadile Serdrević pridružio ovom eminentnom timu. 

SARAJEVO: BiH, Recepti, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak… 28. 05. 2020… 17: 18… SARAJEVO: Prof. dr. Emin Tahirović s IUS- a pomaže u borbi protiv COVID- 19 u BiH… (foto)

Prof. dr. Emin Tahirović s Fakulteta prirodnih i tehničkih nauka na Internacionalnom univerzitetu Sarajevo (IUS) jedan je od članova tima koji rade na projektu ANUBIH “Epidemiološko-lokacijski obavještajni sistem”, koji je pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Šefika Džaferovića, javlja Anadolu Agency (AA).

Akademija nauka i umjetnosti BiH (ANUBIH), tačnije Odbor za Mikrobiologiju i srodne discipline Odjeljenja medicinskih nauka na čelu s akademkinjom prof. Mirsadom Hukić uz podršku kompanije GAUSS, koja se bavi primjenom geoinformacionih tehnologija, pokrenula je incijativu za uspostavljanje geoinformacionog sistema za podršku epidemiološkom nadzoru i nastojanjima nadležnih da epidemiju stave pod kontrolu.

“Članovi tima svojim stručnim profilima dopunjavaju jedni druge, pa tu imamo epidemiologa, mikrobiologa, geoinformatičare i mene kao biostatističara. Nakon početnih nastojanja da osiguramo podatke s terena, uspjeli smo ostvariti produktivnu komunikaciju s Tuzlanskim Kantonom, Kantonom Sarajevo, Srednjobosanskim Kantonom, Bosansko-podrinjskim Kantonom, Hercegovačko-neretvanskim kantonom, Unsko-Sanskim kantonom i Posavskim Kantonom (tim hronološkim redom)”, objasnio je prof. Tahirović.

Dodao je kako su sa zvanične stranice Ministarstva civilnih poslova BiH preuzeli podatke na nivou BiH te dva entiteta Republike Srpske i Federacije BiH.

Čitaj još:   FETIJA Kalač- KIC- a CRNE GORE Luksemburg: ČUVAMO DRŽAVNI IDENTITET, NJENE SIMBOLE, FOLKOR, TRADICIJU I KULTURU... (foto)

”Glavni fokus našeg tima je bio na prostorno-vremenskom prikazu i opisu širenja epidemije, a u svrhu evaluacije epidemiološkog nadzora i efikasnosti uspostavljenih restriktivih mjera i mjera socijalne distance. Razvili smo kompartmentalne epidemiološke modele za svaki od kantona posebno te usporedili naše parametre širenja epidemije sa simuliranim situacijama kod nas ukoliko bi se desili scenariji iz Španije i Italije”, rekao je Tahirović.

Dodao je i kako su iz dobijenih podataka za svaki od kantona koji su podiijelili svoje podatke s njima, uspjeli izračunati dnevni reprodukcijski broj Rt, koji opisuje prosječan broj zaraženih od strane primarno zaraženog unutar njenog/njegovog infektivnog perioda.

On ističe da je ova metrika, Rt, jako važna za praćenje širenja infekcije, jer se mijenja u zavisnosti od akcija i mjera koje se donose u društvu pa kada građani dosljedno primjenjuju mjere opreza poštujući socijalnu distance, njena vrijednost opada.

Ovaj istraživački tim je u međuvremenu prezentovao rezultate i saznanja predsjedavajućem Predsjedništva BiH Džaferoviću, a nakon toga i članovima ANUBiH, Univerzitetskom Kliničkom Centru u Tuzli i članovima Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

Profesor Tahirović dalje pojašnjava kako su trenutno u fazi izrade naučnog rada koji planiraju uskoro poslati na stručnu recenziju s ciljem objave te razvoja interaktivne web-stranice u sklopu ANUBiH domene, na kojoj će se javnost moći informirati o projektu ELIS i vizuelno doživjeti prostorno-vremensko širenje epidemije u BIH.

”Meni je zaista bila čast svojim znanjem i iskustvom pomoći i podržati korisnim informacijama zdravstvene radnike širom naše zemlje koji se i dalje bespoštedno bore protiv epidemije”, rekao je Tahirović.

Čitaj još:   Zoran ROGANOVIĆ ODLUČIO: Nijesam više selektor Crne Gore!- Riječ je važnija od svega... (foto)

”IUS je zaista ponosan da naši profesori svojim intelektom i vještinama doprinose ovoj planetarnoj borbi protiv nevidljivog neprijatelja i želimo im da na tom putu uspiju i istraju“, navodi se u saopćenju IUS-a...

izvor agencije AA

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more