IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Protesti zbog ubistva crnca Georgea Floyda: U SAD u 40 američkih gradova policijski sat… (foto i video)

Demonstranti širom SAD-a već sedam dana su na ulicama kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog rasizma i policijskog nasilja u njihovoj zemlji, noseći transparente “Život crnaca je važan”, “Ne mogu disati”…

VAŠINGTON: Regija, Recepti, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak… 01. 06. 2020… 01: 18… Protesti zbog ubistva crnca Georgea Floyda: U SAD u 40 američkih gradova policijski sat… (foto)

Protesti zbog ubistva crnca Georgea Floyda prošireni su na brojne američke gradove, a u najmanje 40 njih, među kojima su Washington DC, Atlanta, Chicago, Denver, Los Angeles, Seattle i San Francisco, proglašen je policijski sat, javlja Anadolu Ageny (AA).

Demonstranti širom SAD-a već sedam dana su na ulicama kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog rasizma i policijskog nasilja u njihovoj zemlji, noseći transparente “Život crnaca je važan”, “Ne mogu disati”.

Tokom jučerašnjih protesta u ukupno 15 saveznih država zatražena je podrška Nacionalne garde u kontrolisanju demonstracija.

Brojne radnje opljačkane su u gradovima Long Beach i San Jose u Kaliforniji, dok su dvije osobe poginule u sukobima tokom demonstracija u Indianapolisu.

Napeto je bilo između demonstranata i policije u pojedinim dijelovima New Yorka.

Grupa demonstranata koja je ušla u Manhattan preko Brooklynskog mosta sukobila se s policijom na trgu Union. U sukobu su privedene na desetine demonstranata, a zapaljeno je jedno policijsko vozilo

Čitaj još:   NOVI PAZAR- DETALJI KRVOPROLIĆA NA GROBLJU: "Niko nije slutio da će pasti krv"... (foto)

Demonstranti na poznatoj njujorškoj katedrali St. Patrick, kao i na brojnim drugim zgradama, sprejem su ispisali poruku “Ne mogu disati”.

Iako na dobrom dijelu demonstracija preovladava napetost između policije i okupljenih građana, na društvenim mrežama pojavili su se snimci na kojim se može vidjeti i solidarnost s policijom, što je naišlo na pohvale.

Floyd (46) umro je na današnji dan dok je policajac Derek Chauvin klečao na njegovom vratu duže od osam minuta, potom je Minneapolis zahvatio val protesta, koji su se proširili širom SAD-a. Uprkos pozivu na mirne proteste, neki su prerasli u nasilje praćeni pljačkama, paljenjem i sukobima s policijom.

Floyd je uhapšen u ponedjeljak u Minneapolisu, nakon što je navodno pokušao da koristi krivotvorenu novčanicu od 20 dolara u lokalnoj trgovini. Videosnimci brutalnog hapšenja objavljeni su na društvenim mrežama. Policajci su mu stavili lisice i oborili ga na zemlju te mu je jedan od njih pritisnuo koljeno na vrat. Tvrdili su da se opirao hapšenju.

Uprkos tome što je Floyd u nekoliko navrata govorio da ne može disati, policajac nije dizao koljeno s njegovog vrata. Ubrzo nakon toga učinilo se da je Floyd izgubio svijest, ali policajac je zadržao identičan položaj prema žrtvi. Umro je ubrzo nakon što su ga prebacili u bolnicu...

izvor agencije

Čitaj još:   Predsjednik Milo Đukanović liječi se od upale pluća, negativan je na Covid- 19... (foto)
SKANDAL: Fotka, zbog koje su „pravoslavci“ opleli po Jeleni Đoković… (foto, video)

Nekim ljudima treba ukinuti internet... BEOGRAD: Srbija, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, Read more

Dnevni horoskop za 24. maj 2022. godine…

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi Read more

Hod po žici posljednjeg apostola… (foto)

U susret ovim tektonskim promjenama, na Balkanu se stvari komplikuju. Read more