IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

“Dani Ajvatovice” ove godine uz manji programski sadržaj i poštivanje mjera…(foto i video)

Ovogodišnja manifestacija će početi svečanim otvaranjem u petak 19. juna na Musalli u Pruscu, defile konjanika i bajraktara u Donjem Vakufu je planiran za subotu 27. juna, a centralni program će biti organizovan u nedjelju 28. juna ove godine…

SARAJEVO: Regija, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak… 04. 06. 2020… 20: 58… “Dani Ajvatovice” ove godine uz manji programski sadržaj i poštivanje mjera…(foto i video)

Organizacioni odbor “510 Dani Ajvatovice” je na redovnoj sjednici koja je održana u prostorijama Muftijstva travničkog usvojio odluku da će se ova kulturno-vjerska manifestacija ove godine organizovati u periodu od 19. do 30. juna uz smanjenje broja programskih sadržaja i poštivanje mjera nadležnih organa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ovogodišnja manifestacija će početi svečanim otvaranjem u petak 19. juna na Musalli u Pruscu. Defile konjanika i bajraktara u Donjem Vakufu je planiran za subotu 27. juna, a centralni program će biti organizovan u nedjelju 28. juna ove godine.

Iako će broj programskih sadržaja biti znatno smanjen i ove godine javnosti će biti ponuđen značajan broj vjerskih, kulturnih, edukativnih i sportskih sadržaja, kao i programi koju podrazumijevaju brigu o najugroženijim kategorijama društva.

Organizacioni odbor podsjeća da će svi programski sadržaji biti organizovani u skladu sa važećim mjerama nadležnih organa i poziva sve posjetitelje na poštivanje istih.

Čitaj još:   KRAJ VLAŽNIH SNOVA ”SRBINA JANIČARA”: Vladimir Božović opozvan sa dužnosti ambasadora Srbije u Crnoj Gori... (foto)

– Najveće dovište muslimana u Evropi –

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u BiH. Duboko je ukorijenjena u identitet Bošnjaka. Smještena je u podnožju planine Šuljage i udaljena sedam kilometara od starog grada Prusca. Ajvatovica je specifičnost bosanskih muslimana, jer ima autohtoni karakter.

Ne zna se pouzdano kada je prvi pohod Ajvatovici održan, ali se zna da je Ajvatovica dobila ime po Ajvaz-dedi, islamskom učenjaku i dervišu koji je u 15. vijeku u Bosnu došao sa prostora današnje Turske. Nakon 1947. godine održavanje Ajvatovice bilo je zabranjeno, a tradicija je obnovljena 1990. godine. Jubilarna, 500. manifestacija održana je u junu 2010. godine.

Ajvaz dedo, derviš i islamski učenjak koji se u 15. stoljeću nastanio na prostoru današnjeg Prusca, nakon dugotrajne suše u ovom mjestu, 40 dana i 40 noći učio je dovu, moleći za vodu na stjenovitom predjelu iznad kasabe. Prema predanjima, četrdeseto jutro od dolaska na dovište, Ajvaz-dedo je usnio san o sudaru dva ovna. Kada se probudio, stijena je bila razdvojena, a iz nje je potekla voda, koju i danas posjetioci Ajvaz-dedine stijene imaju priliku okusiti. Ajvaz-dedino dovište danas je mjesto susreta desetina hiljada muslimana iz BiH, regiona, Europe i Azije...

izvor iBalkan.net / agencije AA

Čitaj još:   Pokret ,,Evropa sad“: Dan opštine na Svetu Petku 27. oktobra- konsultacije za promjenu datuma i referendum... (foto, video)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more