IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Hrvatski policajci krivično prijavljeni zbog ponižavanja i mučenja izbjeglica… (foto i video)

Osnovane sumnje na ponižavajuće postupanje i mučenje 33 osobe, među kojima i dvoje djece, te njihovo nasilno i nezakonito protjerivanje iz Hrvatske…

ZAGREB: Hrvatska, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, subota… 06. 06. 2020… 15: 48… Hrvatski policajci krivično prijavljeni zbog ponižavanja i mučenja izbjeglica… (foto)

Centar za mirovne studije (CMS) podnio je Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) krivičnu prijavu protiv nepoznatih policijskih službenika zbog osnovane sumnje na ponižavajuće postupanje i mučenje 33 osobe, među kojima i dvoje djece, te njihovo nasilno i nezakonito protjerivanje iz Hrvatska…

Riječ je o četiri slučaja objedinjena u jednu krivičnu prijavu zbog sličnosti u postupanju. Sve su žrtve, između ostalog, pretrpjele mučenje i ponižavajuće postupanje time što ih je, prema njihovim svjedočanstvima, policija označila trajnim, narančastim sprejem preko cijelog tjemena. 

“Životi žena, muškaraca, djece i obitelji u našoj su državi svakodnevno ugroženi. Izbjeglice, koji u našu državu dođu kako bi u njoj našli zaštitu, u pravilu se time izlažu još većem riziku. Taj rizik predstavljaju prakse MUP-a, koji osobe u bijegu od progona dalje ilegalno i nasilno protjeruje”, upozorila je pravnica CMS-a Antonia Pindulić na konferenciji za medije.

Pritom koriste palice, udarce, pištolje, narušavaju im dostojanstvo i sigurnost tako što ih dogola skidaju usred šume, uzimajući im čak i cipele, i tako već gotovo četiri godine, navodi Pindulić te dodaje da je početkom maja toj praksi dodan novi ponižavajući element – označavanje izbjeglica i drugih migranata, prenijela je Hina.

Čitaj još:   Preliminarni rezultati lokalnih izbora u Turskoj: Kandidati u više gradova već slave...

“U kontaktu sa žrtvama i svjedocima teških povreda prava CMS danas podnosi kaznenu prijavu, a spremni smo poduzeti i sve druge pravne korake kako bismo zaštitili život i dostojanstvo tih osoba”, poručila je.

Krivična prijava navodi dokaze koji uključuju detaljan opis povreda, fotografije, svjedočanstva te poimenično navodi niz žrtava i svjedoka.

Hrvatska je na “balkanskoj ruti”, kojom se migranti i izbjeglice iz siromašnih zemalja Bliskog istoka i Afrike pokušavaju domoći zapadne Evrope.

Službena Hrvatska dugo je negirala ilegalno vraćanje izbjeglica u Bosnu i Hercegovinu, ali je bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na švicarskoj televiziji prošle godine potvrdila da takve prakse ipak postoje.

“Raspitala sam se kod ministra unutarnjih poslova, ravnatelja policije i policajaca na terenu i oni su mi potvrdili da ne koriste silu koja bi bila pretjerana. Naravno da je potrebno malo nasilja kada provodite push-back, ali morate vidjeti i kakav je to teren”, odgovorila je hrvatska predsjednica pred kamerama javne televizije SRF.

Bosanskohercegovačke vlasti također su više puta upozorile na ilegalno i nasilno postupanje hrvatske policije prema migrantima i izbjeglicama koje Hrvatska vraća u Bosnu i Hercegovinu. 

Čitaj još:   Osman Džiho i ZAŠİVANJE USTA I OČIJU

Izvor: Agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more