IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ANKARA: Tokom pandemije COVID- 19 Turska izvezla 2.000 respiratora… (foto)

Brojne zemlje su imale poteškoće u nabavci dovoljnih količina respiratora, ali Turska je bila sposobna pokrenuti vlastitu proizvodnju i čak ih i izvoziti, kazao je resorni turski ministar…

ANKARA: Svijet, Ekonomija, Recepti Zanimljivosti, Putovanje vijesti, ponedeljak… 08. 06. 2020… 21. 01… ANKARA: Tokom pandemije COVID- 19 Turska izvezla 2.000 respiratora… (foto)

Turska je od početka pandemije COVID-19 izvezla oko 2.000 respiratora širom svijeta, uključujući 1.500 izvezenih u Brazil, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar tehnologije i industrije Turske Mustafa Varank kazao je kako je tokom pandemije COVID-19 došlo do nedostatka medicinske opreme na globalnom tržištu te kako je Turska uspjela pokrenuti proizvodnju mehaničkih respiratora za vlastite potrebe i za izvoz.

Resorni Ministar je kazao da je Turska razvila i proizvodnju dva lijeka koje je ranije uvozila iz inozemstva.

Resorni turski ministar Varank je na online konferenciji govorio o važnosti aktuelnih projekata razvoja lijeka i vakcine protiv koronavirusa, ali i o uspjehu Turske u proizvodnji respiratora koji su od ključne važnosti jer je otežano disanje glavna karakteristika težeg oblika bolesti COVID-19.

“Mnoge zemlje su imale poteškoće u nabavci dovoljnih količina respiratora, ali Turska je bila sposobna pokrenuti vlastitu proizvodnju i čak doći na taj nivo da ih izvozi“, kazao je Varank.

Čitaj još:   Još šestero slučajeva Covid- 19, ukupno 89 oboljelih u Srbiji...(foto)

On je također rekao da Vijeće za naučna i tehnološka istraživanja Turske (TUBITAK) i start-up kompanija rade na proizvodu s antitijelima visoke čistoće za borbu protiv virusa.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 11. marta ove godine proglasila globalnu pandemiju COVID-19.

Prema podacima Univerziteta “Johns Hopkins”, u svijetu je koronavirusom zaraženo 7,04 miliona ljudi. Od posljedica zaraze umrlo je više od 403.000 oboljelih, a oporavilo se najmanje 3,16 miliona oboljelih osoba.

U Turskoj je koronavirusom zaraženo 170.132 ljudi, a od posljedica zaraze umrlo je 4.892 oboljelih.

izvor agencije AA

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more